Temyiz Süresi 6 Aya İndirilecek
Yargı süreçlerinin hızlandırılması amacıyla temyiz incelemelerinin en geç 6 ay içinde sonuçlandırılması hedefleniyor. Bu doğrultuda Yargıtay ve Danıştay'ın daire ve üye sayıları iş yüküyle orantılı olarak yeniden düzenlenecek. Ayrıca, bölge adliye ve bölge idare mahkemelerinde ihtisaslaşma artırılacak ve bazı davalar için doğrudan temyiz imkanı sağlanacak.
İstinaf Mahkemeleri Güçlendirilecek
Bölge adliye mahkemelerindeki iş yükünün hafifletilmesi ve incelemelerin hızlandırılması amacıyla istinaf mahkemelerinin daire ve hakim sayıları artırılacak. Dosyalar, bölge adliye mahkemesine geliş tarihi yerine davanın açıldığı tarihe göre değerlendirilecek. Ayrıca, hukuk dairelerine harç, yargılama gideri ve vekalet ücreti gibi konularda "düzeltme yetkisi" verilecek.
Duruşmaların Ertelenme Süresi Kısalacak
Reform belgesinde, duruşmaların ertelenme süresi en fazla 2 ayla sınırlandırılacak. Kesintisiz yargılama ilkesine uygun şekilde, duruşmaların sürekli devam etmesi sağlanacak ve bozma kararı verilen dosyalar öncelikli olarak ele alınacak.
Yeni Birimler Kurulacak
Adalet hizmetlerinin verimliliğini artırmak amacıyla, Adalet Bakanlığı bünyesinde "Adalet Teşkilatı Performans ve Verimliliği Daire Başkanlığı" kurulacak. Ayrıca, Hakimler ve Savcılar Kurulu’nda da "Yargı Teşkilatı Performans ve Verimliliği Birimi" oluşturulacak.
Bu düzenlemelerle, yargı sürecinin daha hızlı ve verimli işlemesi hedefleniyor.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.