Türkiye’de 2024 yılında en çok şikayet edilen bakanlık açıklandı. Kamu Başdenetçisi Mehmet Akarca, 2024 yılına ilişkin şikayet başvurularını değerlendirerek, Adalet Bakanlığı'nın yüzde 18,68'lik oranla ilk sırada yer aldığını ve en fazla başvurunun ise yüzde 22,93 ile adalet, milli savunma ve güvenlik konularında yapıldığını açıkladı. Kamu Denetçiliği Kurumu’nun 2024 Yıllık Raporu, TBMM Dilekçe Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyon’a sunuldu. Rapora dair ayrıntılı inceleme yapmak için 14 kişilik bir alt komisyon oluşturuldu.
14 Bin 762 Başvuru Yapıldı
Mehmet Akarca, 2024 yılı boyunca Kamu Denetçiliği Kurumu’na toplam 14 bin 762 başvuru yapıldığını belirtti. Ayrıca, 2023 yılından devreden 1.792 başvuru ile birlikte toplamda 16 bin 504 başvurunun incelendiğini söyledi. Bu başvurulardan 15 bin 751’inin yani yüzde 95,15’inin çözüme kavuşturulduğunu vurgulayan Akarca, kurumun hızlı ve etkin bir şekilde çalıştığını ifade etti. Ayrıca, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun, başvuruları altı ay içinde sonuçlandırmaya çalıştığını belirtti.
Şikayetler Hangi Konularda Yoğunlaştı?
2024 yılı itibariyle şikayetlerin büyük bir kısmı, adalet, milli savunma ve güvenlik konularına odaklandı. Bu başlık altındaki başvurular, toplam başvuruların yüzde 22,93’ünü oluşturdu. Kamu personel rejimi ile ilgili başvurular ise yüzde 21,47 oranında oldu. Eğitim, öğretim, gençlik ve spor alanındaki başvurular yüzde 8,45, mahalli idarelerdeki hizmetlerle ilgili başvurular yüzde 7,28, çalışma ve sosyal güvenlik alanındaki başvurular yüzde 7,4, ekonomi ve maliye vergi konularındaki başvurular ise yüzde 5,23 oranında gerçekleşti.
Adalet Bakanlığı İlk Sırada
Şikayetlerin idare bazında değerlendirildiğinde, Adalet Bakanlığı en çok şikayet edilen bakanlık oldu. Başvuruların yüzde 18,68’i Adalet Bakanlığı ile ilgiliydi. Sağlık Bakanlığı, şikayet oranı yüzde 6,35 ile ikinci sırada yer alırken, Milli Eğitim Bakanlığı ise yüzde 5,97’lik oranla üçüncü sırada yer aldı. Sosyal Güvenlik Kurumu'na yönelik başvurular ise yüzde 4,40 olarak kaydedildi.
Kabul Edilebilir Başvuru Oranı Yüzde 31,74
2024 yılı boyunca sonuçlandırılan 15 bin 751 başvurudan 4 bin 999’u kabul edilebilir nitelikte değerlendirilerek, kabul edilebilirlik oranı yüzde 31,74 olarak belirlendi. Akarca, başvuruların bir kısmının, kurumlarının görev alanına girmeyen başvurular, doğrudan yapılan başvurular ve yargı organlarında devam eden başvurulardan kaynaklandığını belirtti. Bu oran, uluslararası ombudsmanlık kurumlarıyla karşılaştırıldığında ortalamanın üzerinde bir başarıyı işaret ediyor.
"Halkın Ücretsiz Avukatlığını Yapıyoruz"
Akarca, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun halk için ücretsiz avukatlık hizmeti sunduğunu belirtti. Aynı zamanda, idarelere de iyi yönetim ilkelerini hayata geçirmeleri için ücretsiz hukuki danışmanlık sağladıklarını vurguladı.
Dostane Çözümde İyi Bir Performans
Akarca, 2024 yılında gelen başvurulardan 2 bin 498'inin dostane çözümle sonuçlandığını, bunun 1.129'unun gönderme kararı alındığını belirtti. Ayrıca, kurumun yaptığı inceleme ve araştırmalar sonucunda ilgili idarelere 525 başvuru hakkında kısmi tavsiye ve ret kararları, 913 başvuru hakkında ise sadece tavsiye kararları verildi. Bu tavsiyelere ilişkin idarelerin yanıtları da değerlendirildi. 716 kararın idareler tarafından kabul edildiği, 611 karar için ise gerekçe sunulduğu belirtildi. Böylece, tavsiye kararlarına uyma oranı yüzde 53,96 oldu.
Kurumun Gelecekteki Beklentileri
Akarca, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun daha ileriye gitmesi için uluslararası belgeler ve Paris ilkeleri doğrultusunda bazı beklentileri olduğunu belirtti. Kurumun, resen inceleme yetkisiyle donatılması, davalara katılabilme hakkı ve Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapabilme yetkisi gibi taleplerinin ön planda olduğunu ifade etti.
Kaynak:Sozcu.com
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.