Emekli olmak için SGK'ya prim borçlanması yapılabiliyor, borçlanma tutarı asgari ücrete göre belirlendiği için asgari ücret zammı borçlanma tutarlarını ciddi oranda etkiliyor. Sosyal güvenlik uzmanları 1 Ocak'ta gerçekleşecek maaş zammından önce emeklilik başvurusu yapanların daha az ödeme yapacağını belirtiyor.
Prim gün sayısı eksik olan kişiler askerlik, doğum, yurtdışı borçlanması, halk eğitimde usta öğreticilikte geçen eksik günlerin borçlanılması, ücretsiz izin sürelerinin borçlanılması(memurlarda), doktora ve tıpta uzmanlık sürelerine yönelik SGK’ya prim borçlanması için başvuruda bulunma haklarına sahip olabiliyorlar.
SGK Uzmanı Özgür Erdursun'un haberine göre, Borçlanma tutarları ise asgari ücretin brüt tutarına göre hesaplanıp belirleniyor.
Borçlanmalar asgari ücretin yüzde 32’sidir. Yurtdışı borçlanması ise yüzde 45’dir.
31 Aralık 2024'e kadar prim borçlanması için SGK'ya başvuru yapacaklar mevcut asgari ücrete göre borçlanacak. Yeni yılla beraber ise borçlanma tutarları güncellenme olacak.
Borç size tebliğ edildiği durumda yurtdışı borçlanmanızı 90 gün diğer borçlanmaları ise 30 gün içinde zamsız ödenebiliyor.
Borçlanmalar asgari ücret ve yedi buçuk katına kadar istediğiniz tutarlara göre yapılabiliyor.
DAVA AÇARAK BAĞ-KUR'DAN KURTULABİLİRSİNİZ!
8 Eylül 1999'e kadar yaş şartı olmadan; SSK ve Banka Sandıklarında kadın ve erkeklerin ilk işe başlama tarihine göre 5000 gün ile 5975 gün arasında kademeli olarak belirlenen prim gün sayısının tamamlanması şatı bulunuyor.
Bağ-Kur ve Emekli Sandığında ise kadınların 7200, erkeklerin 9000 prim gün sayısını tamamlamalı.
Birden fazla sosyal güvenlik statüsünde tabi primleri olan kişilerin emeklilikte hangi statüden emekli olacakları son ödenen 2520 güne göre belirlenir.
Bu uygulama kaldırıldı fakat 1 Ekim 2008'e kadar sosyal güvenlik sistemine dahil olan kişilerin emeklilikte son 2 bin 520 gün kuralına dikkat etmeli. Birden fazla statüde prim ödenmiş ise hangisi fazlaysa ona göre emekli olursunuz.
YARGI KARARI NE?
Yargıtay 10.Hukuk Dairesi, Karar No: 2021/5424 SSK’lı ve Bağ-Kur’lu çalışması olan kişinin sadece SSK prim günleri ile emeklilik hakkını elde etmesi halinde 2829 Saylı Kanuna göre hizmetlerin zorla birleştirilemeyeceğini içeriyor.
Örneğin SSK’dan 5600 günle emekli olacak bir kişinin SSK’dan 5600 günü mevcutsa ve sonrasında 1261 günden fazla Bağ-Kur ödemiş ise bu halinde Bağ-Kur’dan 9000 günü tamamlamasına gerek kalmadan sadece SSK günleri ile emekli olabileceğini belirtiyor.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.