© Elazığ Günebakış Gazetesi

‘Zirai İlaçlar ve Bitki Besleme Ürünlerinin Tarımda Önemi Büyük’

‘Zirai İlaçlar ve Bitki Besleme Ürünlerinin Tarımda Önemi Büyük’

Ziraat mühendisi Zeynep Arslan, tarımda verimliliği ve kaliteyi artırmak amacıyla bitki besleme ürünleri ve zirai ilaçların doğru kullanımına ilişkin Bakış Haber’e konuştu. Tarım sektörünün ülkemizde her yaştan bireyi doğrudan etkileyen ve yakından ilgilendiren bir alan olduğunu belirten Arslan, bu bağlamda ziraat mühendislerinin rolünün büyük bir öneme sahip olduğunu söyledi.

HABER:Sinem ÇÖKMEZ 

Ziraatın tanımını yapan Arslan, "Ziraat, tarımda gerekli ve yararlı bitkilerin yetiştirilmesi ve ürün elde edilmesi için toprak üzerinde yapılan tüm çalışmaları kapsar" dedi. Tarımda hastalıklar ve zararlılarla mücadele konusunda da üreticilerin önemli bir rolü olduğuna dikkat çeken Arslan, bu mücadelenin doğru yöntemlerle yapılmasının önemine değindi.

Arslan, tarımda başarının ancak alışılmış yöntemlerin dışına çıkılarak, toprak yapısı, iklim değişikliği ve doğru zamanlama gibi faktörlerin göz önünde bulundurulmasıyla sağlanabileceğini belirtti.

"DOĞRU KULLANIM, VERİMLİLİĞİ ARTTIRIR"

Zeynep Arslan, bitki besleme ürünleri ve zirai ilaçların doğru zamanda ve doğru dozda kullanılmasının önemini vurgulayarak, "Tarımda verimi artırmak için bitkilerin ihtiyaç duyduğu makro ve mikro elementlerin toprak analiziyle belirlenmesi gerekir. Ayrıca zararlılar, hastalıklar ve stres etkenlerinin uzman kişilerle tespit edilmesi şarttır" ifadelerini kullandı.

Yanlış ilaçlama yapmanın doğal dengeyi bozabileceğine ve çevre kirliliği gibi olumsuz sonuçlar doğurabileceğine dikkat çeken Arslan, "Zirai ilaçlar doğru zamanda ve etiketindeki talimatlara uygun şekilde kullanılmalıdır. Özellikle ilaçlama ile hasat arasındaki süreye dikkat edilmesi gerekir" diye ekledi.

"GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINMALI"

 Zirai ilaç kullanımı sırasında güvenlik önlemlerinin önemine değinen Arslan “İlaçlar kullanılmadan önce ambalajları üzerindeki etiketi mutlaka okunmalıdır. İlaçlar hazırlanırken ve ilaçlama esnasında; maske, eldiven, gözlük ve koruyucu elbise kullanılmalıdır. İlaçlama yaparken hiçbir şey yiyip içilmemelidir. Vücut mümkün olduğunca örtülmelidir. Boş ilaç ambalajları açıkta bırakılmamalı, toprağa gömülmelidir. İlaçlama işlemi bittikten sonra eller ve yüz bölgesi bol sabunlu suyla iyice yıkanmalıdır.” dedi.

Ayrıca boş ilaç ambalajlarının toprağa gömülmesi gerektiğini vurgulayan Arslan, çevreye duyarlı bir tarım için tüm bu adımların büyük önem taşıdığını ifade etti.

ZİRAİ İLAÇ KULLANIMININ AVANTAJLARI

Zirai ilaçların hızlı sonuç verdiğini ve ekonomik açıdan faydalı olduğunu belirten Ziraat mühendisi Zeynep Arslan "Pestisit kullanımı, bitkileri toksin salgılayan organizmalara karşı korur ve doğru kullanıldığında yüksek kazanç sağlar. Zirai ilaçlar kullanılmazsa, üretimde %100'e varan kayıplar yaşanabilir" şeklinde konuştu.

Bilinçli, sürdürülebilir ve verimli tarım için bitki besleme ürünleri ve zirai ilaçların uzmanlar tarafından doğru şekilde kullanılması gerektiğini vurgulayan Zeynep Arslan, ziraat mühendislerine danışmanın tarımda başarıya ulaşmanın anahtarı olduğunu söyledi.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER