Vasi Atama Koşullarını Avukat Ayyıldız Açıkladı
GÜNDEMVasi Atama Koşullarını Avukat Ayyıldız Açıkladı
Vasi atanması süreciyle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Avukat Merve Ayyıldız, sürecin nasıl işlediğini ve dikkat edilmesi gereken noktaları Bakış Haber’e anlattı.
Avukat Ayyıldız, vasi atanmasının yalnızca Sulh Hukuk Mahkemesi’nde açılacak bir vesayet davası ile mümkün olduğunu belirterek, sürecin detaylarını paylaştı.
VASİ ATANMASI SÜRECİ NASIL İŞLER?
Vasi atanması, mahkemenin kişinin durumu ve gerekli koşulların sağlanıp sağlanmadığını değerlendirerek verdiği bir karar ile yapılır. Bu süreç hakkında açıklamada bulunan Avukat Merve Ayyıldız, “Vasi atanması, ancak Sulh Hukuk Mahkemesi’nde açılacak bir vesayet davası ile mümkün olur. Mahkeme, kişinin durumunu değerlendirir ve gerekli koşulların sağlanıp sağlanmadığını belirler. Vesayet davası kapsamında atanan vasi, kişi adına hukuki işlemler yapmaya yetkili olur. Ancak bazı işlemler için tekrar mahkemeden izin alınması gerekebilir” dedi.
VASİ NEDİR?
Avukat Ayyıldız, vasi atanmasının gerekçelerini ve koşullarını Türk Medeni Kanunu’na dayanarak şu şekilde açıkladı: “Vasi, küçüklerin veya kısıtlıların kişisel ve malvarlıklarına dair menfaatlerini korumak ve onları hukuki işlemlerde temsil etmekle yükümlü olan, mahkeme tarafından atanan kişidir. Türk Medeni Kanunu’nun 404. maddesi ve devamında, bir kişinin vesayet altına alınması gereken durumlar açıkça belirtilmiştir. Bu durumlar şu şekilde sıralanabilir:
Küçüklük: Anne ve babasına velayet bağı ile bağlı olmayan küçükler vesayet altına alınır.
Akıl Hastalığı veya Akıl Zayıflığı: Kişi, akıl hastalığı veya akıl zayıflığı nedeniyle kendi işlerini göremez hale gelir veya başkalarının güvenliğini tehlikeye sokarsa vesayet altına alınabilir. Bu durumda, hâkimin karar verebilmesi için bir sağlık kuruluşundan rapor alınması gereklidir.
Savurganlık ve Bağımlılık: Alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yönetim veya savurganlık gibi sebeplerle kişi, kendisini veya ailesini yoksulluğa düşürme tehlikesiyle karşı karşıya ise vesayet altına alınabilir.
Özgürlüğü Bağlayıcı Ceza: Bir yıl veya daha uzun süreli hapis cezasına mahkûm edilen kişiler de vesayet altına alınabilir.
İstek Üzerine: Yaşlılık, engellilik, deneyimsizlik veya ağır hastalık gibi durumlar nedeniyle kişi isteği üzerine vesayet altına alınabilir.”
MAHKEME DEĞERLENDİRMESİ VE KRİTERLER
Vasi atanması sürecinde mahkemenin önemli bir rolü olduğunu vurgulayan Ayyıldız, “Mahkeme, kişinin savurganlık, kötü yönetim, alkol veya uyuşturucu bağımlılığı gibi sebeplerle kısıtlanıp kısıtlanamayacağını değerlendirirken, kişinin de dinlenmesi gerektiğini belirtmiştir. Ayrıca, kişi akıl hastalığı veya akıl zayıflığı nedeniyle kısıtlanacaksa, hâkimin karar verebilmesi için resmi bir sağlık raporu alınması şarttır” diye ekledi.
İlginizi Çekebilir