Uzmanı Açıkladı!
GÜNDEMUzmanı Açıkladı!
Mevsimsel geçişler, nörolojik hastalıkları da olumsuz etkiliyor. Bakış Haber olarak Nöroloji Uzmanı Dr. Oktay KAPAN ile konu hakkında bir röportaj gerçekleştirdik
Sonbahar ve ilkbahar gibi mevsimsel geçiş dönemleri, grip, nezle, soğuk algınlığı, migren ve anksiyete gibi birçok sağlık sorununu tetikleyebiliyor. Özellikle sonbahar aylarında, günlerin kısalması ve karanlık zamanların artması, depresyon, yorgunluk ve stres gibi duygusal sorunlara yol açabiliyor. Bu dönemde uyku düzeni de bozulabiliyor, uykuya dalma zorluğu ve kalitesiz uyku sıkça görülüyor. Bakış Haber olarak Uzman Dr. Oktay KAPAN ile röportaj yaptık.
“MEVSİM GEÇİŞLERİ NÖROLOJİYİ ETKİLİYOR”
Uzman Dr. KAPAN açıklamasında, ‘Mevsimsel geçişler özellikle yaz aylarından sonbahar aylarına ve kış aylarındanilkbahar aylarına geçişlerde bir çok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Bunlar grip,nezle, soğuk algınlığı,halsizlik, yorgunluk, kırgınlık, baş ağrısı, baş dönmesi, anksiyete,depresyon ve benzeri sayabiliriz. Mevsimsel geçişlerde migren baş ağrısı başta olmak üzere bir çok baş ağrısı türü provoke olmaktadır. Migren atakları maalesef bir çok faktörden etkilenmektedir. Mevsimsel geçiş dönemlerinde migren krizleri hatta uzamış migren ataklanı çok sık görmekteyiz. Özellikle içinde bulunduğumuz sonbahar ayları depresyon, anksiyete, durgunluk, yorgunluk, stres, tahammülsüzlük aylardır. Bu bahsettiğimiz rahatsızlıklar bu dönemde maalesef çok sık görülmektedir. Bunların altında elbetteki hormonal sebepler, gündüzlerin kısalıp karanlık zaman diliminin ve uzayan gecelerin artması da etkilidir. Bahsettiğimiz baş ağrısı, baş dönmesi, anksiyete depresyon, stres hali maalesef uyku düzeninde altüst etmektedir. Bazen gece ile gündüzün yer değiştirdiği olur. Yine bu dönemlerde uykuya dalmak da güçlük, uyku kalitesinde azalma, bölünmüş uyku düzenleri ile karşı karşıya kalmaktayız. Nörolojik hastalıklar da diğer hastalıklar gibi mevsimsel geçiş dönemlerinden etkilenmektedir. Mevsim döngüsü hormon düzeni üzerine etkileri bulunmaktadır. Hormon düzeninde değişiklikler de duygudurum çökkünlüğü, mutsuzluk hali, çaresizlik, umutsuzluk, tükenmişlik, aşırı sinirlilik, durumlarına sebep olabilmektedir. Bu tür duygusal değişimler nörolojik sistem üzerinde bir Takım fiziksel ve fizyolojik sıkıntılara yol açabilmektedir. Nörolojik olarak baş ağrısı, baş dönmeleri başta olmak üzere bir çok hastalığın krizini tetikleye bilmektedir. Sağlıklı kalabilmek için neler yapmalıyız. Gün ışığının azlığının olumsuz etkileri olduğundan gün ışığında mutlaka uyanık olmak ve gün ışığında yaşamak gerekir. Açık hava yürüyüşleri yapılabilir. Gece, karanlık ve sessiz ortamda kaliteli uyku uyumaya dikkat edilmesi gerekir kaliteli uyku mevsimsel geçişlerin nörolojik sistem üzerine olan olumsuz etkileri ile başa çıkmada bizlere çok yardımcı olabilmektedir. Bol sıvı, su tüketmek çok önemlidir. Dengeli ve kaliteli beslenmek konusunda dikkatli olmalıyız. Kapalı ortamda bulunacaksak iyi havalandırılmış alanlar olmalıdır’ dedi.
D vitamini ve B12 gibi vitamin takviyelerinin yanı sıra sigara ve alkolden uzak durulmasını vurgulayan Uzman Dr. Oktay KAPAN, kış aylarının zorlu koşullarında, sağlığımızı korumak için bu önlemleri almanın büyük önem taşıdığını da belirtti.
İlginizi Çekebilir