© Elazığ Günebakış Gazetesi

Unutulmaya Yüz Tutan Sanat Yeniden Hayat Buldu

Unutulmaya Yüz Tutan Sanat Yeniden Hayat Buldu

Elazığ’ın tarihi Harput bölgesinde başlayan çömlekçilik geleneği, Elizi Çömlekçilik İşletmecisi Münir Suncak’ın çabalarıyla yeniden hayat buldu.

Bakış Haber’e özel açıklamalarda bulunan İşletme Sahibi Suncak, Harput’taki kazılarda bulunan çömlek parçalarının bu geleneğin köklerinin ne kadar derinlere indiğini vurguladı. Elizi Çömlekçilik, ürünlerini farklı coğrafyalara yayıldığını ve bu kadim geleneği günümüzde modern yöntemlerle devam ettirdiğini belirtti.

Haber: Aylin Solmaz Fotoğraf: Seher Kan

İSTİHDAM VE SANATIN  CANLANIŞI

Fabrikalarında profesyonel çömlek ustalarının çalıştığını belirten Elizi Çömlekçilik İşletmecisi Münir Suncak, şunları söyledi:
“2017 yılında 10 arkadaş bir araya gelip bu işe başlamaya karar verdik. 10 ortakla başladık şu anda üç ortakla üretime  devam etmekteyiz. Organize sanayi bölgesinde bir fabrika kurarak küçük çapta üretime başladık. Üretime başlarken Elazığ’da usta bulmakta zorlandık çünkü bu işi yapan ustalar ölmüş ve çocuklarına da öğretmemişlerdi. Kısacası, meslek geleceksiz gibi görünüyordu. Ancak sağlık ve lezzet açısından bu ürünler mutfak için çok önemli araç gereçlerdir. Usta bulamayınca İzmir’den 6 kişilik bir usta ekibi getirdik. Onlarla anlaşma yaparak, Elazığ’daki gençlere bu mesleği öğretmelerini istedik. Sağ olsunlar, çok profesyonel ustalardı. Elazığ’ın gençlerini, özellikle toprakla iç içe olan bölgedeki gençleri tercih ettik. O bölgedeki sanatın yok olmaması için çaba gösterdik çünkü unutulmaya yüz tutmuş bir mesleğin orada yaşamasını istedik. 2018 yılına kadar Ar-Ge çalışmaları ve deneme üretimleri yaptık. 2019 itibarıyla uluslararası fuarlara katılmaya başladık. Özellikle İngiltere ve Almanya'nın Frankfurt fuarlarına katıldık ve iyi ki bu üretimi gerçekleştirdik dedik. Günlük 5 bin üretim yaparken, 20 bin üretim talebi almaya başladık. Bu artan talep ile birlikte farklı makinelere geçiş yaptık. Özellikle kase modellerini presle basarken, güveç ve tepsi modellerini elle yapıyoruz. Eski usulleri kullanarak, teknolojiyi de dahil ettiğimiz önemli makinelerle üretim yapıyoruz. Bir makinamız, 4 veya 5 bin kase üretiyor. Şu anda Elazığ’da onlarca çömlek ustası bulunuyor. Fabrikamızda 60 ila 100 arasında personel çalışıyor. Bunlardan 10’u profesyonelce çömlek yapabilecek kaliteli ustalardır” ifadelerini kullandı.

ÇÖMLEK ÜRÜNLERİNİN SAĞLIĞA FAYDALARI

Çömlekten yapılan mutfak araç gereçlerinin sağlıklı olduğunu vurgulayan Elizi Çömlekçilik İşletmecisi Münir Suncak, “Geçmişe baktığımızda, mutfak araç-gereçlerimiz çömlekten yapılırken, hastalık oranlarının bu kadar fazla olmadığını görmekteyiz. Çünkü çömleklerde kimyasal madde kullanılmaz. Sadece toprak ve su vardır, başka hiçbir katkı maddesi yoktur. Örneğin, bir çömlek testiyle su içersek, saf su içmiş oluruz. Günümüzde ise pet şişelerden içilen su 'ölü sudur'. Çömlek testisindeki su, nemlendirerek kirecini dışarı atar ve içindeki suyu saf hale getirir. Çeşmeden doldurduğunuz suyu çömlek testisinde birkaç saat beklettikten sonra, arıtılmış bir suyu içmiş olursunuz. Biz yaklaşık yüzlerce çeşit ürün üretiyoruz; kahve cezvelerinden su testilerine, yoğurt mayalamak için tencerelere kadar. Teflon ve çelik tencerede yapılan pilav ile çömlekte yapılan pilav arasında büyük bir fark vardır. Çömleğin bakımını sıcak su ve süngerle yıkamanızı tavsiye ediyorum. Deterjanla yıkamamanız gerekir. Çömlek doğal bir üründür, bu nedenle kimyasal maddelerden kaçınılmalıdır” şeklinde konuştu.

ÇÖMLEK ÜRÜNLERİ VE BÖLGESEL ÖZELLİKLER

Elizi Çömlekçilik, ürünlerinin dünyanın birçok ülkesinde yoğun talep gördüğünü belirten İşletmeci Suncak, “Arap ülkelerine kubbeli kapaklı çömlekler, Karadeniz Bölgesi’ne kase modelleri, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya ise büyük tepsi ve güveç tencereleri üretiyoruz. Avrupa’nın birçok ülkesinden, özellikle Belçika, Almanya, Hollanda ve Avusturya’dan yoğun talep alıyoruz. Ayrıca, Kafkasya ve Orta Asya ülkelerine de çömleğe talep artışı var” dedi.

"ÖZÜMÜZE DÖNELİM"

Tüketicilere sağlıklı ve doğal ürünler tercih etmeleri konusunda bir mesaj veren Münir Suncak, “Çömlek tercih edin, sağlıklı ve lezzetli beslenin. Teflon ve alüminyumdan uzak durun. Özümüze dönelim. Eğer özümüze dönersek hem sağlıklı hem de huzurlu bir yaşam sürmüş oluruz. Çömlek tercih edin, sağlıklı ve lezzetli beslenin. Teflon ve alüminyumdan uzak durmanızı tavsiye ediyorum. Ürettiğimiz ürünleri doğal gazlı fırınlarda karartmadan yakarak hazırlıyoruz. Tüketicilerimiz, ürünü tekrar yakıp yağlamakla uğraşmasın diye bu şekilde işlem yapıyoruz. Ürünleri deterjanla yıkamayın ve doğrudan kullanın. Karartılarak üretilmiş bir çömlek sağlıksız bir üründür. Elizi Çömlekçilik markasını tercih ederseniz, tam doğal ve sağlıklı bir ürün almış olursunuz” açıklamalarda bulundu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER