© Elazığ Günebakış Gazetesi

Tüysüz: ‘Elazığ’ın Zemini Riskli!’

Tüysüz: ‘Elazığ’ın Zemini Riskli!’

Prof. Dr. Okan Tüysüz, Elazığ'da meydana gelen depremin ardından, Bingöl, Palu ve Yedisu bölgelerinde deprem riski bulunduğunu belirterek dikkatli olunması gerektiğini söyledi

Prof. Dr. Okan Tüysüz, Elazığ’da yaşanan depremin ardından bölgeye yönelik değerlendirmelerde bulundu ve "tehlikeli bir bölge" olarak tanımladığı üç yer konusunda uyarılar yaptı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Elazığ'da saat 17.04’te 5 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. 16,22 kilometre derinlikte meydana gelen bu sarsıntı, Elazığ'ın yanı sıra Diyarbakır’da da hissedildi.

"İlk 3 Gün İçinde Artçılar Görülebilir"

Deprem sonrası NTV canlı yayınına bağlanan yer bilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz, bu depremin ardından bölgede 4 büyüklüğüne kadar artçı sarsıntıların olabileceğini belirtti. Tüysüz, “Elazığ'da meydana gelen bu depremin ardından artçıların devam edeceğini düşünüyoruz. İlk üç gün içinde 4 büyüklüğüne varan artçılar ortaya çıkabilir" dedi.

Elazığ’ın Zemini Riskli

Tüysüz, bölgedeki en önemli depremin 2020’de meydana gelen Elazığ depremi olduğunu hatırlatarak, bu depremin Hazar Gölü çevresinden geçen Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde gerçekleştiğini söyledi. "Elazığ’a biraz uzak olmasına rağmen zeminin kötü olması nedeniyle şehirde ciddi hasar oluşmuştu" ifadelerini kullandı.

Büyük Deprem Beklentisi Yok

Elazığ’daki fay hattı üzerinde 1700’lü yıllarda büyük bir deprem yaşandığını, sonrasında ise 2010'lu yıllarda 4-5 büyüklüğünde depremler görüldüğünü belirten Tüysüz, “Bugün meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremin ciddi hasar yaratması beklenmiyor ve bu fay hattında daha büyük bir depremin olacağını düşünmüyoruz” dedi.

"Bir Fay Segmenti Kırıldıktan Sonra 300 Yıl Deprem Üretmiyor"

Doğu Anadolu Fayı'nın farklı fay parçalarından oluştuğunu vurgulayan Tüysüz, “Bu parçaları fay segmenti olarak adlandırıyoruz. Bir segment kırıldıktan sonra 200-300 yıl boyunca deprem üretmiyor. 2020’deki Elazığ depreminde bir segment kırıldığı için buralarda yeni bir deprem beklentimiz yok” diye konuştu.

Üç Bölgede Deprem Riski Yüksek

Tüysüz, bu depremin 6 Şubat'taki büyük depremlerin bölgeye olan etkisi ve tarihsel deprem aralıkları göz önüne alındığında, uzun süredir uyarıda bulundukları Palu, Bingöl ve Yedisu çevresini işaret etti. "Bugünkü deprem, önceden kırılmış bir fay hattı üzerinde oldu" dedi.

"Bingöl-Palu-Yedisu Tehlikeli Bölge"

Prof. Dr. Tüysüz, Bingöl-Palu-Yedisu hattında büyük bir deprem beklentisi olduğunu vurguladı ve “Bu bölge uzun süredir deprem üretmedi. Bu yüzden Palu ve Bingöl gibi yerlerin depreme hazırlıklı hale getirilmesi gerekiyor. Bu bölgeyi tehlikeli olarak değerlendirmeliyiz” açıklamasını yaptı.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER