Süt Ve Süt Ürünlerinde 'Köy' Ve 'Ev' İfadeleri Yasaklandı
GÜNDEMSüt Ve Süt Ürünlerinde 'Köy' Ve 'Ev' İfadeleri Yasaklandı
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, 27 Kasım’da yayımladığı yeni yönetmelik ile gıda etiketlerine yönelik önemli düzenlemelere imza attı. Yeni düzenlemeye göre, tüketiciyi yanıltıcı ifadeler olarak değerlendirilen "köy", "ev", "geleneksel", "çiftlik" ve "%100" gibi terimler, süt ve süt ürünlerinin ambalajlarında artık kullanılamayacak. Bu değişiklik, etiketlerin daha şeffaf, güvenilir ve anlaşılır hale getirilmesini hedefliyor.
GEÇİŞ SÜRECİ 31 ARALIK 2026’YA KADAR DEVAM EDECEK
Yeni yönetmelikte belirtilen düzenlemelere uymayan ürünlerin, 31 Aralık 2026 tarihine kadar piyasadan çekilmesi gerektiği belirtildi. Bu süre, firmaların etiket tasarımlarını ve ambalajlarını yeni düzenlemelere uyacak şekilde güncelleyebilmeleri için geçiş süresi sağlıyor.
BİTKİSEL ÜRÜNLERDE “SÜT” İBARESİ YASAKLANDI
Yönetmelikteki bir diğer önemli değişiklik ise bitkisel içeceklerin etiketleme kurallarıyla ilgili. Artık soya, badem, yulaf gibi bitkisel kaynaklardan üretilen içecekler, "süt" ibaresiyle satılamayacak. Bu tür ürünler, "süt" yerine "içecek" olarak etiketlenecek. Türk Gıda Kodeksi’ne göre "süt" tanımı yalnızca inek, koyun, keçi ve manda sütleri için geçerli olacak.
TÜKETİCİ DAHA BİLİNÇLİ TERCİHLER YAPACAK
Karma Grup Regülasyon ve Operasyon Direktörü Didem Altuntaş, yeni düzenlemenin temel amacının tüketiciyi yanıltıcı bilgilerden korumak olduğunu belirtti. Düzenleme ile:
Işınlanmış gıdaların etiketlerinde "ışınlanmış" ibaresi zorunlu hale gelecek, İkame bileşenler (örneğin, tereyağı yerine margarin, çikolata yerine kokolin) açıkça belirtilecek, "Koruyucu içermez" veya "doğal renklendirici içerir" gibi ifadelerin kullanımı sınırlandırılacak.Altuntaş, firmaların bu tür ifadeleri kullanabilmesi için "gıda katkı maddeleri kılavuzu"nun yayımlanmasını beklemeleri gerektiğini vurguladı. Bu sayede tüketiciler, gıda alışverişinde daha bilinçli tercihler yapabilecek.
İlginizi Çekebilir