© Elazığ Günebakış Gazetesi

Rekolte Yüksek, Ama Çiftçi Yine Mağdur

Rekolte Yüksek, Ama Çiftçi Yine Mağdur

Bu yıl arpa ve buğdayda rekolte yağışlarla birlikte yüksek olsa da toprak mahsulleri ofisinin verdiği fiyat çiftçinin yüzünü güldürmedi. Maliyetler bir yılda yüzde seksenlere varan oranda artarken geçen yıla göre arpa ve buğday alımındaki fiyatlar neredeyse aynı kaldı. Çiftçi devletin üreticisine sahip çıkmasını istiyor.

Geçtiğimiz yıl arpa ve buğdayda yağışlardan kaynaklı verim az olmuş ancak Toprak Mahsulleri Ofisinin TÜİK’in yükselen enflasyon verilerini hesaba katarak belirlediği fiyat bir nebze olsun çiftçinin yüzünü güldürmüştü. Geçtiğimiz yıl, Toprak Mahsulleri ofisi Ekmeklik Buğday İçin ton başına 8.250 TL Arpa için de ton başına 7 bin TL taban fiyat vermişti. Bu yıl ise TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerine rağmen Toprak Mahsulleri Ofisi verdiği taban fiyat neredeyse aynı kaldı.

Toprak Mahsulleri Ofisi, Mazot fiyatındaki bir yıllık artış yüzde 90’lara varırken 2024 yılında çiftçi buğdayına ton başına 9 bin 250 TL Arpasını ise ton başına 7 Bin 250 TL’ye aldı. Çiftçi Toprak Mahsulleri Ofisinin verdiği fiyatla rekoltenin en yüksek olduğu yıl da kar edemedi.

Çiftçi şimdi kara kara gelecek yılı düşünürken devletin üreticisine sahip çıkmasını istiyor.

2023 DÖNEMİ, TMO HUBUBAT ALIM FİYATLARI

ALIM FİYATI (TL / TON)

EKMEKLİK BUĞDAY İÇİN 8.250 TL/TON

ARPA İÇİN İSE 7.000 TL/TON

2024 DÖNEMİ, TMO HUBUBAT ALIM FİYATLARI

ALIM FİYATI (TL / TON)

EKMEKLİK BUĞDAY 9.250 TL/TON

ARPA 7.250 TL/TON

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER