Rehberlik Öğretmeninin, Öğreciler Üzerindeki Etkisi
GÜNDEMRehberlik Öğretmeninin, Öğreciler Üzerindeki Etkisi
Rehber öğretmeni Sevilay Varlık Doğan Bakış Haber’e özel açıklamalarda bulundu. Öğrencilerin en çok ihtiyaç duydukları alanlardan bahseden Varlık Doğan, “En çok ilgi duydukları alan ben nasıl odaklanmanı sağlarım, dikkat hatası neden yaparım, bu konuda nasıl kendimi düzeltirim, okuduğumu anlamıyorum, anladığımı kaydırma yapıyorum, işte bu yönden aslında kaygılanıyorum stres yapıyorum hani en çok sık kullandıkları yani destek görmek ihtiyaç duydukları alanlar bunlar.” Dedi.
HABER: Pınar Gürler Yurt
Bakış Haber olarak rehber öğretmeni Sevilay Varlık Doğan ile bir röportaj gerçekleştirdik. Yaptığımız röportajda öğrencinin sosyal ilişkilerini ve arkadaşlarını desteklemek için neler yapıldığı hakkında bilgiler veren Varlık Doğan, “İletişim noktasında öğrencilerin çok iyi olan var ama kopuk olan da var sonra araştırınca gerçekten ailede iletişimin güçlü olduğu zaman öğrenci de bunu çok güzel yansıttığını görüyorum. Aileden ve babanın üzerindeki işte baskı ya da iletişim kopukluğu öğrencide de kopuk oluyor ve gerçekten bu onun her türlü davranışına yansıyor.” Dedi.
REHBERLİK HİZMETLERİNDE ÖĞRENCİNİN MENTAL SAĞLIKLARINI DESTEKLEMEK ADINA HANGİ YÖNTEMLERİ KULLANIYORSUNUZ?
Öğrencilerin mental sağlığını güçlendirmek için hangi yöntemleri kullandıklarını anlatan Rehberlik Öğretmeni Sevilay Varlık Doğan “Mental sağlığını desteklemek adına dengede tutmak istiyorum. Mesela şöyle ki hani evet otorite disiplin eşittir eğitim bana göre. Çünkü öğrenci evet yumuşak tarafınızı gördün mü sizi kullanır. Siz onu değil o sizi yönetmeye çalışır. Bir dönem boyunca işte hoca kısmına sonra götürsem kabul eder bu tür tavizler tavizi doğurur öğrenci aslında hoşuna gider ama sonrasında en büyük suçlu rehberim der. Rehberlikçim beni bu şekil adapte etmedi yolda tutmadı. yani bu tür suçlamalar tamamen rehberlikçiyi bulur. Bu mental sağladığı korumak adına da hem ruhen hem bedenen yani onu motive edecek şekilde Kızmasını da bilmeli motive edecek şekilde tutmasını da bilmeli, sevmesini de bilmeli. hHm kızacak hem sevdirecek hem sevindirecek yani bu dengeyi hani mesela Sevilay hocadan korkarım ama onu çok seviyorum yani o dengeyi tutmak çok bambaşka bir şey. Korkulan öğretmen sevilmez. Sevilen öğretmenden de korkulmaz ama hem korkup hem seviliyorsa bu güzel bir dengedir. O dengeyi de sağlandığı zaman nasıl öğrenci gelir hocam siz dinledikten sonra gerçekten çok hoşuma gidiyor. Ben deşarj olmuş oluyorum. Hatta bunu veli de gösterebiliyor. Hocam ben çok tedirginim ama sizi dinledikten sonra bambaşka oluyorum. Bu dengeyi koruyup da hani o sağlığı mental sağlığı açısından tutmak çok önemli bir durum. Bu yönde desteklemek adına işte hani konuşurum dinlerim, dinlemek en büyük avantajımız zaten gerçekten dinlemek bambaşka bir şey hani gözünün içine bakıp da evet seni anlıyorum bak böyle yaparsan böyle olur böyle hissettiğini biliyorum böyle hissettiğin için bu şekil hareket ettiğini biliyorum dediği zaman başını sallar o zaman bu öğrenci diyor ki tamam bu benimle aynı frekansta hani o dengeyi yakaladıktan sonra öğrencinin arkasında olduğunu hissettirmek önemli bir duygu ondan sonra sana güven aşılar sen ona güven aşılarsın bir bütün olursun bütünlük kurduktan sonra da zaten gereğini yapmış olursun. O birlikte takım çalışması haline gelir.” Diye konuştu.
SİZCE ÖĞRENCİLERE EN ÇOK İHTİYAÇ DUYDUKLARI ALANLAR NELERDİR?
Öğrencilerin en çok destek duydukları anlardan bahseden Sevilay Varlık Doğan, “En çok ilgi duydukları alan ben nasıl odaklanmanı sağlarım, dikkat hatası neden yaparım, bu konuda nasıl kendimi düzeltirim, okuduğumu anlamıyorum, anladığımı kaydırma yapıyorum, işte bu yönden aslında kaygılanıyorum stres yapıyorum hani en çok sık kullandıkları yani destek görmek ihtiyaç duydukları alanlar bunlar. Ben sınava nasıl yaklaşmalıyım yaklaşırken ne yapmalıyım yaptıklarım doğru mudur acaba doğru mudur işte bu tedirginlik halinde hareket ediyorlar öğrenciler ama işte baştan omuz omuza verdik mi sen rahat ol bu şekil hareket edeceğiz bunu yapacağız şunu yapacağız bu şekil düşüneceksin bu şekil ilerleyeceksin başlangıcı da gelince güzel öğrenci tamam diyor. Kolaylaşıyor işi devamı da bu şekil götürüyoruz. Yani en çok ihtiyaç duydukları an benim stres kaygı tedirginliğimi azaltmanız hocam.” İfadelerini kullandı.
“MESLEĞİ İYİ BİR ŞEKİLDE İCRA ETMESİ”
Okuldaki rehberlik hizmetinin nasıl güçlenmesi gerektiğinden bahseden Varlık Doğan, “Ya şöyle ki hangi branş olursa olsun öğrencinin ne yaptığı hiç önemli olmuyor. Rehberlikçi ya da işte öğretmen işte hangi alanda olursa olsun yönlendirme gerçekten doğru bir şekilde olmayınca da bak doğru bir şekilde hani sıralarsın ben iş eğitimde okumuşum şunu yapmışım bunu yapmışım bu değil öğrencinin böyle gerçekten kalbine dokunmak gözünün içine bakmak yani seneler geçse bile senin adına anımsıyorsa öğrenci o zaman tamam budur. Aslında senin yapmış olduğun hizmetin karşılığı bu yani okuldaki nasıl güçlendirmesi gerekir sorusu vicdanen her bireyin yapmış olduğu mesleği iyi bir şekilde icra etmesi demek isterim. Neden mesleğini seven insan kişi ne olursa olsun iyi yapar iyi yapınca da karşılığını alır yani güçlendirmek dediğin dışardan böyle söylemekle ya da yani şeker yiyorum ağzım tatlanmıyor demekle olmuyor insanın içinden alakalı bir durum zaten istemek öğrencinin istemesi çalışmasını getirir öğretmenin istemesi öğrenciye aşılar çalıştırma noktasında onu yönlendirir. Güzel bir şekilde daha doğrusu dışardan güçlendirmek denen bir şey değil kişinin kendi işini iyi yapması da bitiyor bence bu iş.” Şeklinde konuştu.
“BASKI YA DA İLETİŞİM KOPUKLUĞU ÖĞRENCİDE DE KOPUK OLUYOR”
Öğrencilerin sosyal ilişkileri ve arkadaşlarını desteklemek için neler yapıldığını anlatan Rehberlik Öğretmeni Sevilay Varlık Doğan, “İletişim noktasında öğrencilerin çok iyi olan var ama kopuk olan da var sonra araştırınca gerçekten ailede iletişimin güçlü olduğu zaman öğrenci de bunu çok güzel yansıttığını görüyorum. Aileden ve babanın üzerindeki işte baskı ya da iletişim kopukluğu öğrencide de kopuk oluyor ve gerçekten bu onun her türlü davranışına yansıyor. Yani öğrenci çekingen hareket ediyor yerini yadırgıyor yani böyle çaresizmiş böyle bir şey sorsam kızacaklar işte arkadaş arasında kendini kabullendiğim için farklı ilgi çekici hareketler bu tür öğrencileri görünce böyle yani detaya ya da inince eyvah ailede başlıyor bu tür durumlar onu görmüş oluyoruz. Desteklemek için de neler yapıyoruz? Tabii ki konuşmak sohbet etmek muhabbetin derin olması onların iletişimini güçlendirmek adına senin iletişimin güçlü olması gerekiyor. Bakıyorsun etrafında pervane oluyorlar hocam biz bunu yaptık şunu yaptık bunu söylediğiniz gibi onu değerlendirdik bu şekil yani çocuk gördüğünü işler ne kadar söylersen de söyle yansıttığını gösterdiğin modele göre öğrenci ya da aile rolündeki ebeveynlerin de aslında hani bir konuşmada iletişimindeki güçlü çocuk onu alıp yansıtır. Bunu desteklemek için hani bu şöyle bunlar çok öğrenciyi ya da bireyi yüceltmez. Siz ne yaparsınız sizin davranışınıza göre şekillenir bu yönde hani ben iletişimi güçlü tutmak isterim iyimser olmak isterim zaten ben işimi gerektiği gibi içten ve isteyerek yaptığım zaman öğrenci bunu fark eder senin davranışlarından iyi kötü faydalanır ve aynı şekilde bulaşıcı bir durum sergiler ben iyi davrandıkça işimin yaptıkça o da işini yapacak işiyle çalışmak işiyle iyi bir iletişim kurmak, yani bu şekil böyle zincirleme Kelebek etkisi gibi düşünün sen iyi bir iletişim kurarsan kurarım da yani kurmasını da iyi bilirim severim de öğrenince de bunu bilir onun farkına varır ve güçlendirir kendisini.” Dedi.
“EN ZOR DURUM VELİLERİN ÖĞRENCİLERİ BASKILAMASI”
Rehberlik hocası olarak karşılaştığı en zorlu durumdan bahseden Sevilay Varlık Doğan, Ya ben rehberlik öğretmeni olarak karşılaştığım en zor durum velilerin öğrencileri baskılaması ve kaygılarını arttırması. Çünkü biz artık öğrenciyi bırakıp veliyi teskin etmeye çalışıyoruz. Sakin olun bak ikinci döneme kadar sabır gösterin neden öğrenci ancak durumu farkına varıyor. Çocukluğunu bırakıyor yeni bir sınav öğrencisinin farkına varana kadar ki zaten bir sürü 2-3 ay geçmiş oluyor ikinci döneme kadar ben onu tamamen tutuyorum. En fazla bu süreyi vermiş oluyorum. Sabır bekleyene kadar ben böyle öğrencileri bırakıp velilerin davranışlarına çok üzülüyorum çünkü öğrenci profili çok farklı olabiliyor yani iyi öğrenci bir bakıyorsunuz kendisi de çok güvendiği için bırakabiliyor ya da böyle salabiliyor kendisini ikinci dönemden sonra kendi bilgisine güvenip daha böyle çalışmayı durdurabiliyor tutuklanabiliyor yani ama bir bakıyorsunuz öğrenci orta seviyeye veya zayıf ya ben sana inanıyorum güveniyorum yaparsın arkasında ya sahip çıkınca ve gerçekten gözünün içine bakınca hocam vallahi yapacağım. O sözü alınca göstermeye başlıyor tabii bu süreçte dediğim gibi sabır beklediğim sürece kapsıyor ikinci döneme kadar ikinci dönemden sonra bu zayıf gördüğüm öğrenciye de orta tayfa gördüğüm öğrenci ayağa kalkıyor ama ikinci döneme kadar ya da böyle kendini kaldırana kadar bastırıyor. En çok velinin öğrenci üzerindeki potansiyeline kızıyorum ve çok zor durumda kalıyorum çünkü benim sadece düzelteceğim öğrenci olup öğrenciyi yönlendirebilecek veli de işin içine girince ve olumsuz etkileyici eyvah dönüp başa sarıyoruz tabii ki düşüp kalkacak yani kötü olacak çizelgesi aşağı yukarı iyi kötü bu şekil hareket edecek ama bu bir süreç meselesi öğrenci tabii ki kendini tanıyacak ortamı tanıyacak tanımlayacak anlamlandıracak ve diyecek ki evet ben sınav öğrencisiyim ne koyduysam heybemi şimdi karşılaşma zamanı karşıma alma zamanı mesela şöyle söylüyorum Hani bir yola çıktığınızda atıyorum küçük bir heybe hazırladınız bir yere kadar sizi götürür ama büyük bir heybe hazırladığınız zaman bayağı bir yere kadar götürür. Dolayısıyla bekleyin hemen birinci ayda matematik kötü yapamıyor bir şey anlamadı anlayamayacak bekleyin çünkü matematikle yeni nesil sorularla yeni karşılaşıyorlar anlamlandırsın kendisini tanısın pişsin taşsın çünkü çok eksikleri var öğrencilerimizin hani çünkü geçmişe yönelik Pandemi atlattılar iki büyük deprem atlattılar temelleri çok zayıf oluyor bu yönden hani onlara bir süreç vermemiz gerekiyor sabır göstermemiz gerekiyor öğrenci iken bile hocam çalışıyorum ama görmüyor görse bile söyleniyor söylense bile kabul etmiyor yani o tür yani bu tür durumda anne babam çok sert davranınca ya da böyle bu şekil öğrenci olumsuz etkileyecek şekilde karşılaşınca eyvah eyvah eyvah o yönden önce bir veli ile konuşmamız gerekiyor anne babayla onları bir teskin etmemiz gerekiyor. Onlara gerçekten süreci atlatıp sizin yapmış olduğunuz durumu atlatıp bu şekil yaparsanız olmaz benim buna karşılık onları teskin edecek şekilde hareket ettiğimizde biz çok zorlanıyoruz ama mesela anne baba da ebeveynler bilinçli hareket ettiği zaman gerçekten öğrenciler de fark ediliyor. Öğrenci de ayaklarının üzerinde duracak bir duruş sergiliyor. Güveniyor kendisine yapacaklarına güveniyor çalışmasına güveniyor güvenen kişi de her türlü her şeyi yapacağına inanıyor bu da karşılıklı olunca şimdi öğrenciye inanıyor ebeveyn de arkasına inanıyor ve karşılaştığı eğitimciler de inanınınca ortaya gerçekten bir sonuç çıkıyor sen inanıyorsun öğrenciye inanıyor ama anne baba geriye çekiyor ya da anne baba inanıyor biz inanıyoruz öğrenci pasif kalıyor eyvah yani üç saç ayağının da ortada olması gerekiyor ben böyle bir üçlü masa ayağı gibi düşünüyorum eğitimciler de ortada olacak ebeveynler de ortada olacak öğrenci de ortada olacak mesela zayıf tayfa öğrencimizin bir bakıyorsunuz veli toplantısı yapıyoruz anne baba gelmiyor bile ya sen öğrencine inanmıyor musun güvenmiyor musun merak etmiyor musun bir sorgulamıyor musun bir insan hani gönderiyorum ama değerlendirmesini merak etmiyor musun çok üzülüyorum hani en iyi sınıfta tüm katılım sağlanırken en kötü sınıfta 2-3 kişinin gelmesi eyvah diyorum hani öğrenci aslında bana inanan kişi yok ki ben kendimi ortaya göstereyim çıkarayım bilincinde oluyor bu şekilde kendisine güvenmeyip inanmayıp hareketleniyor. bu sefer kördüğüm oluyor ebeveynler de bizi suçluyor. rehberlikçi suçluyor ama üçümüzün de sahada olması gerekiyor. bunu bilgilendirene kadar ya da bilinçlendire ne kadar zaten süre bitiyor. yani böyle bir ters döngü içerisinde kıvrılıp kalıyoruz ama işte böyle dediğim gibi bilinçli ebeveynlerle hareket edince Gerçekten öğrenci de kendini gösteriyor bu konuda da gerçekten sağlamadım bakmış oluyoruz. öğrenci de sağlam adım atmış oluyor veli de sağlam adım atmış oluyor çünkü güven içerisinde oluyoruz inanç içerisinde oluyoruz ne yapıyorsak elimizden geleni gösteriyoruz ya bu bu şekil olması gerekiyor yani bir sınav öğrencisinin sınav müddeti boyunca göreceği bence hususlar bu şekil olmalı destek, Güven, hareket gayret ve bunların beraberinde inanç hepsi birleşince zaten hareketlenme hareketlenme eşittir çalışmayı getirir çalışmada tabii ki karşılıksız kalmaz Allah hiçbir emeği boşa çıkartmaz çalışan öğrenci gerçekten kazanıyor yani ben emek verdim boşa gitti diyeni ben görmedim ama emek vermeyen de kendisonuna hazırlamış oluyor ve rahat pişkin bir şekilde geçirmiş oluyor Yani bu hususta da işte destekliyoruz kuvvetlendirmemeye çalışıyoruz bir omuz vermeye çalışıyoruz omuzumuza karşılık veren götürüyor ama yok ben zaten inanmıyorum, ebeveylerim zaten bana inanmıyor hareketlemeyen hareketlenmeyi istemeyen öğrenci tayfası işte bu durumda bizi zorluyor.” Diye konuştu.
İlginizi Çekebilir