Psikiyatri İlaçları Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar: Dr. Ömer Deniz Anlattı
GÜNDEMPsikiyatri İlaçları Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar: Dr. Ömer Deniz Anlattı
Psikiyatri Doktoru Ömer Deniz, toplumda sıkça tartışılan “psikiyatri ilaçları bağımlılık yapar mı?” sorusunu Bakış Haber’e anlattı; doğru bilinen yanlışları ve bilinçli ilaç kullanımının önemini vurguladı.
Haber: İrem Yılmaz
“Bütün tıp branşlarında olduğu gibi, psikiyatri branşında da tedavilerde kullandığımız son derece güvenli, işe yarar, kişiyi rahatlatan ve hastalıkları/bozuklukları düzelten ilaçlarımız vardır diyen Uzman Dr. Ömer Deniz,” Psikiyatri alanında kullanılan ilaçlar güvenlidir ve herhangi bir alışkanlık ya da bağımlılık yapıcı risk taşımazlar. Tıpkı bir tansiyon ilacı, bir diyabet ilacı, bir astım ilacı veya bir mide ilacı gibi güvenli ilaçlardır” dedi.
Bu ilaçların rastgele kullanılmasını doğru bulmadıklarına değinen Dr. Ömer Deniz, “Bu ilaç komşuma iyi geldi, arkadaşıma iyi geldi, ben de kullanayım” ya da “Arkadaşımın tavsiyesiyle ben de bunu kullansam iyi olur” şeklinde bir kullanım doğru değildir. İlaçlar sadece doktorlar tarafından uygun görüldüğünde, eğer bir rahatsızlık varsa ve bu rahatsızlığı düzeltmek gerekiyorsa kullanılır. Ayrıca bu ilaçların bir kullanım şekli ve süresi vardır.
Doktorlar, yazdıkları ilaçlarla ilgili olarak hastaya ilacı nasıl kullanacağını, kaç miligram alacağını, ne kadar süre kullanacağını ve hangi tür yan etkiler olabileceğini detaylı bir şekilde açıklar. Zaten her ilacın bir yan etkisi olabilir; bebeklerde kullandığımız bir şurubun dahi yan etkisi olabilir. Ancak burada önemli olan, ilacın olumlu etkilerinden faydalanmaktır” dedi.
Tıpta kullanılan, gerek psikiyatride gerekse diğer branşlarda kullanılan bütün ilaçların Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış ve güvenli ilaçlar olduğunun altını çizen Uzman Dr. Ömer Deniz, “İnsanların sağdan soldan duydukları bilgilerle “Bu ilaçlar ağırlık yapar, alışkanlık yapar, bağımlılık yapar” gibi yanlış bilgileri paylaşmamalarını ya da bu bilgilere çok fazla inanmamalarını öneriyorum” ifadesini kullandı.
“Psikiyatride bazı özel ilaçlarımız vardır. Bu ilaçlar özel reçetelerle düzenlenir. Kendi başına kullanıldığında, amacının dışında ya da gereksiz şekilde uzun süre kullanıldığında, hafif bağımlılık sorunları oluşturabilirler diyen Dr. Deniz,” Bu ilaçları kişi zaten kendi başına alamaz. Ancak bir doktorun reçetesiyle kullanılabilir. Tekrar kullanacaksa da yine doktorun ikinci kez reçete etmesi gerekir. Dolayısıyla bu ilaçlar da zaten kontrole tabi ilaçlardır.
Kontrole tabi ilaç ne demektir? Yani doktor uygun bulduğunda reçete edilir, doktor “yeter” dediğinde bırakılır. Eczaneden rastgele, “Ben bu ilacı almak istiyorum” diyerek alınamayan; yalnızca özel reçete düzenlemeleriyle alınabilen ilaçlardır. Dolayısıyla bu ilaçlar için de bir risk yoktur, çünkü doktor kontrolünde kullanılmaktadırlar” dedi.
Doktor tavsiyesi olmadan rastgele ilaç kullanmanın doğru olmadığına değinen Uzman Dr. Ömer Deniz, “Her ne olursa olsun, hangi ilaç olursa olsun bu bir mide ilacı ya da bir ağrı kesici de olsa bir doktor tavsiyesi olmadan rastgele ilaç kullanmak doğru bir davranış değildir.
Psikiyatri ilaçları da güvenlidir. Eğer bir psikiyatri uzmanı tarafından verilmişse, onun önerdiği süre ve dozda kullanmak, yine doktorun gerek gördüğü durumda ilacı bırakmak en doğrusudur” ifadesini kullandı.
İlginizi Çekebilir