© Elazığ Günebakış Gazetesi

Prof. Dr. Aksoy, 5.9’luk Depremi Bakış Haber’e Değerlendirdi

Prof. Dr. Aksoy, 5.9’luk Depremi Bakış Haber’e Değerlendirdi

Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy, Malatya'nın Kale ilçesinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremi Bakış Haber’e değerlendirdi.

6 Şubat depremlerinin etkisinin devam ettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Aksoy, ‘Malatya'nın Kale ilçesinde meydana gelen deprem, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinin bölgedeki diğer faylara aktarmış olduğu strese bağlı olarak oluşmuştur. Nasıl ki 5,9 büyüklüğündeki bu depremden sonra birçok artçı deprem meydana geldiyse, Kahramanmaraş depremleri gibi büyük depremlerden birkaç yıl sonra bile depremler meydana gelir. Doğu Anadolu Fay Zonu olarak adlandırılan Fay Zonu adından da anlaşılacağı gibi tek bir faydan değil birbirine paralel birçok faydan oluşur. Bunlardan biri üzerinde büyük bir deprem olduğunda diğerleri üzerine stres aktarılır ve onun üzerinde de deprem oluşur. Doğu Anadolu Fay Zonu'nun (DAFZ) ana kırığı  Elazığ yakınında Hazar Gölü'nden güneybatıya doğru devam eder. 20 Ocak 2020 Çevrimtaş merkezli 6,8 büyüklüğündeki depremden sonra 27 Aralık 2020’de Uluova Fayı üzerinde 5,7’lik deprem meydana geldiyse Kale depremi de öyle Kahramanmaraş depremleri çok büyük depremler olduklarından, Doğu Anadolu Fay Zonunu oluşturan ve o depremlerde kırılmayan faylar üzerinde stres biriktirdi. Bölgede değişik uzunluklarda çok sayıda fay olduğundan bu tür depremlerin meydana gelmesi normal. O yüzden bunları panik yapmadan normal karşılamak gerekir’ ifadelerini kullandı.

HABER: AYLİN SOLMAZ

‘Kale Depremi Bölgemizde Meydana Gelme İhtimali Olan Depremleri Tetiklemez‘

Bölgede beklenen depremler hakkında yorumlarda bulunan Aksoy, ‘Kale depremi bölgemizde meydana gelme ihtimali olan depremleri tetiklemez. Yaklaşık 30 km uzunluğunda bir fay kırılarak 5,9 büyüklüğünde ana şok ve bunu izleyen artçı şoklar üreterek sonlanacak. Tunceli - Bingöl Yedisu Fayı Kuzey Anadolu Fay Zonunun bir parçası ve o nedenle de hiç etkilenmez. Bu fay ile Palu-Bingöl arasındaki Doğu Anadolu Fay Zonu Bölümü ise üzenlerinde yeterli enerji birikince kırılacaklardır. Elbette bu faylardan kaynaklanan depremler Elazığ'da sarsıntıya neden olacaklardır. Ancak uzaklıkları ve Elazığ'ın yapı stokunun son 4 yıldır hızla yenilendiği dikkate alındığında önemli bir hasar oluşturmaları beklenmemelidir. En önemlisi de insanların panik halinde davranmamaları konusunda duyarlı olmalarını sağlamaktır. Evet, son yıllarda arka arkaya yaşanılan depremler psikolojik olarak etkiledi bölge insanını ama insanlar panik yapmanın bir yararı olmadığını da anlamış olmalılar’ şeklinde konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER