© Elazığ Günebakış Gazetesi

Pertek Kalesi’ne Turlar Devam Ediyor

Pertek Kalesi’ne Turlar Devam Ediyor

Keban Baraj Gölü’nün suları altında kalmasıyla ada görümüne kavuşan tarihi ve eşsiz manzaraya sahip olan Pertek Kalesi, turları devam ediyor

Tunceli’nin Pertek ilçesinde yıllardır feribottan geçerken insanların merak ettiği ve ulaşım olmadığı için göremedikleri tarihi ve eşsiz manzaralı Pertek Kalesi’ne ziyaretçiler tarihi bir yola çıkarıyor.

HABER: Pınar GÜRLER YURT

Murat Nehri’nin kenarında sivri kayalıklara inşa edilen kalenin yapım tarihi tam bilinmemekle birlikte 2800 yıllık tarihe sahip olduğu söylenme. Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde de geçen Pertek Kalesi, Keban barajı yapıldıktan sonra dört tarafı sularla çevrilmiş bir ada görünümü aldı. Bir süre Asurluların hakimiyet altında olan Kale M.O 8 YY Urartu hakimiyeti altına girer, Kale’de yer yer Urartu işçiliğine rastlanmakta. Araştırmalara göre Kale’nin Roma - Bizans döneminde yapıldığı tahmin edilmekte. Kale, Osmanlı döneminde Halid Bin Velid’in emriyle onarılan Kale günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yaparak ulaştı.

Tekne sahibi ve kaptanı Kaan Tunç ile Bakış Haber olarak yaptığımız röportajda Pertek Kalesi’ne düzenlediği tur hakkında bilgiler aldık.

31 Mayıs’tan itibaren Pertek Kalesi’ne ulaşımın sorun olmaktan çıkartarak ziyaretçilerle buluşmasını sağlayan Kaptan Tunç, ‘Pertek Kale’sine sadece çevre iller ile sınırlı kalmayıp Türkiye'nin birçok illerinden gelen ziyaretçilerimiz var. Almanya, İspanya, İngiltere Danimarka ve daha birçok ülkeden de ziyarete gelenlerde oldu.’ diye konuştu.

‘365 GÜN PERTEK KALESİ’NE GELEN MİSAFİRLERİMİZİ TAŞIMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Elazığ’da havaların soğuk olması ziyaretçilerin gelmesine engel olmadığını belirten Tunç, ‘Biz de sezon yok yılın 365 günü Pertek kalesine gelen misafirlerimiz taşımaya devam edeceğiz.’ Dedi.

BU SEKTÖRDE HEDEFLERİNİZ NELERDİR?

50 kişilik 2 tekne ile hizmet sunup, 150 kişilik 10 tekne ile hizmet sunmayı hedefleyen Kaptan Tunç, ‘Pertek’te tekne turlarına yaklaşık 5 aydır başladık. Yıllardır feribottan geçerken insanların merak ettiği ve ulaşım olmadığı için göremedikleri tarihi ve eşsiz manzaralı Pertek Kale’sine insanları ulaştırıp tekne turları yapmaya karar verdik. İlk olarak 50 kişilik teknemizi hizmete sunduk yaklaşık 2 ay önce ise aileler için 5 kişilik olan teknemizi ‘Kale Taksi’ adıyla halkımızın hizmetine sunduk. Bu sektöre girerken sadece 2 tekneyle hizmet vermek amacında değiliz. Önümüzde ki yıl 3 teknemiz konaklamalı hizmete girecek. Şu anda kooparatiflesme sürecindeyiz. Bir kaç ay içinde taşıma kooparatifimizi kurarak daha hızlı bir şekilde bölgemizin turizm açısından ilerlemesini amaçlıyoruz. Planlamalarımıza göre 2026’da 150 kişilik teknemizi hizmete sokup 2030’a kadar tekne sayımızı arttırarak 8 veya 10 tekneyle hizmet vermeyi planlıyoruz.’ Dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER