© Elazığ Günebakış Gazetesi

Ortadoğu Gerginliği Piyasalarda Sarsıntıya Neden Oluyor

Ortadoğu Gerginliği Piyasalarda Sarsıntıya Neden Oluyor

PİYASALAR GERİLİMDEN OLUMSUZ ETKİLENİYOR

İran’ın İsrail’e yönelik saldırılarıyla yeniden tırmanan Orta Doğu gerilimi, piyasalarda kayıpları tetikledi.

7 Ekim 2023’te başlayan İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları sonrasında, İsrail’in Hizbullah liderini öldürmesiyle Lübnan’a kara operasyonu başlatması, gerilimi artırdı. İran’ın misilleme saldırıları, piyasalarda dalgalanmalara yol açtı.

GÜVENLİ LİMAN ALTINA YÖNELİM

Jeopolitik belirsizlikler, yatırımcıların risk iştahını azaltırken, altın gibi güvenli limanlara yönelim artıyor. Altın, son günlerde yüzde 1’in üzerinde yükselerek 2.673 dolar/ons seviyesine çıktı. Uzmanlar, Orta Doğu’daki gerilimle birlikte altının rekor seviyelere yaklaşabileceğini öngörüyor.

PETROL FİYATLARINDA ARTIŞ

Petrol fiyatları da Orta Doğu’daki çatışmaların büyümesiyle artış gösterdi. Brent petrol, yüzde 3’ün üzerinde yükselerek 75,45 dolara kadar çıktı. Bugün de 74,50-75 dolar aralığında işlem görüyor.

KRİPTO VARLIKLARDA DÜŞÜŞ

Eylül ayı sonunda gerileyen Bitcoin, son günlerde gerilim nedeniyle düşüşünü sürdürüyor. BTC, iki günde yüzde 9 değer kaybı yaşarken, 61.715 dolar seviyelerinde işlem görüyor.

 DOLARIN GÜÇLENMESİ

Orta Doğu'daki gerilimlerin artmasıyla ABD doları güçlendi. Dolar endeksi, son iki haftada 100 seviyesinin altına inmesine rağmen, dün yaklaşık yüzde 1 artarak 101,14 seviyesine yükseldi. Euro/dolar paritesi de gerileyerek 1,1045 seviyelerine düştü.

KÜRESEL BORSALARDA KAYIPLAR

Asya'daki büyük piyasaların kapalı olmasıyla Avrupa ve ABD borsalarında satışlar görüldü. Avrupa’da önde gelen borsalar ekside kapandı. Borsa İstanbul, son dört işlem gününü kayıpla tamamlarken, BIST 100 endeksi yüzde 3’ün üzerinde kayıpla günü kapattıOrta Doğu’daki çatışmaların piyasalara etkisi sürerken, yatırımcılar güvenli liman arayışına yöneliyor. Tüm bu gelişmeler, piyasalarda belirsizliği artırıyor ve yatırımcılar için zor bir dönem oluşturuyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER