Muayenelerdeki Katkı Payı Yükseldi
GÜNDEMMuayenelerdeki Katkı Payı Yükseldi Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda, "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Teklif" kabul edilerek yasalaştı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Teklif" kabul edilerek yasalaştı. Yasa ile birlikte sağlık hizmetleri ve sigorta uygulamalarında önemli değişiklikler hayata geçiyor.
MUAYENE KATILIM PAYI 20 TL OLDU
Yasa ile ayakta tedavi gören hastaların muayene katılım payı artırıldı. Daha önce 2 TL olan katkı payı, 20 TL'ye çıkarıldı. Bunun yanı sıra, özel sektör işverenlerinin SGK'ye ödeyecekleri malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi için sağlanan 5 puanlık sigorta prim indirimi 4 puana indirildi.
AİLE HEKİMLİĞİ HİZMETLERİ ÜCRETSİZ OLACAK
Yeni düzenleme ile aile hekimliği hizmetleri ücretsiz sunulacak. Ancak, yabancılara sunulan sağlık hizmetleri, mesai dışında verilen geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları ile özel amaçlı raporlar, Bakanlık tarafından belirlenenler hariç ücretli olacak.
İMALAT SEKTÖRÜNE PRİM İNDİRİMİ UZATILDI
İmalat sektöründeki iş yerlerine yönelik malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası priminden sağlanan 5 puanlık sigorta prim indirimi, 31 Aralık 2026'ya kadar devam edecek. Cumhurbaşkanı, bu süreyi 31 Aralık 2027'ye kadar uzatma yetkisine sahip olacak.
ÇALIŞMA GÜCÜ KAYBI OLANLAR İÇİN YENİ ŞARTLAR
Sigortalılığı 31 Aralık 2008'den önce başlayan ve çalışma gücü kaybı oranı yüzde 40 ile yüzde 49 arasında olanlar, 18 yıl sigortalılık süresi ve 4 bin 100 gün prim ödeyerek yaşlılık aylığından yararlanabilecek. Çalışma gücü kaybı oranı yüzde 50 ile yüzde 59 arasında olanlar ise 16 yıl sigortalılık süresi ve 3 bin 700 gün prim ödeyerek emekli olabilecek.
ÖNERGELERLE DÜZENLEME YAPILDI
Yasa üzerinde yapılan görüşmelerin ardından AK Parti'nin verdiği önergelerle bazı maddelerde değişiklik yapıldı. 3., 7., 19. ve 20. maddeler tekliften çıkarıldı.
Yasa ile sağlık sigortası ve sosyal güvenlik sistemine dair önemli düzenlemeler hayata geçerken, değişikliklerin uygulamaya girmesiyle birlikte sağlık ve sigorta sektörlerinde önemli gelişmeler bekleniyor.
Kaynak: Haberler.com
İlginizi Çekebilir