© Elazığ Günebakış Gazetesi

Milletvekilleri Zirai Donun Yaralarını Sarmak İçin Gemici Köyü’nde Üreticilerle Buluştu

Milletvekilleri Zirai Donun Yaralarını Sarmak İçin Gemici Köyü’nde Üreticilerle Buluştu

AK Parti Elazığ Milletvekilleri ve İl Başkanı Şerafettin Yıldırım, zirai don felaketinden etkilenen Baskil’in Gemici Köyü’nde üreticilerle bir araya geldi. Ziyarete Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da telefonla katılarak önemli açıklamalarda bulundu. Görüşmede sigorta ve kayıt sistemlerinin önemi vurgulandı.

ZİRAİ DON KAYISI ÜRETİMİNİ VURDU

Geçtiğimiz haftalarda etkili olan kar yağışı ve ani sıcaklık düşüşü Elazığ’da tarımsal üretimi olumsuz etkiledi. Özellikle Baskil ilçesindeki kayısı bahçelerinde ciddi hasarlar meydana geldi. Zarar gören üreticiler için devletin ilgili kurumları sahaya inerek hasar tespit çalışmalarına başladı.

SAHA ZİYARETİ VE DESTEK MESAJLARI

AK Parti Elazığ Milletvekilleri Prof. Dr. Erol Keleş, Ejder Açıkkapı ve Mahmut Rıdvan Nazırlı ile İl Başkanı Şerafettin Yıldırım, Kadın Kolları Başkanı Burcu Tüver, Gençlik Kolları Başkanı Koray Adsız ve kurum müdürlerinden oluşan heyet, Baskil’in Gemici Köyü’nü ziyaret ederek kayısı üreticileriyle görüştü.

BAKAN YUMAKLI: “SİGORTASI OLAN ÜRETİCİ DESTEKLENECEK”

Ziyarete telefonla katılan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sigorta yaptıran ve Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı üreticilere destek verileceğini ifade etti. Yumaklı, “Sigortası olan üreticiler ürün bedelinin %75’ini alacak. Sigortası olmayan ama ÇKS kaydı olan üreticilerin masrafları karşılanacak” dedi.

Ayrıca Bakan Yumaklı, mevsim değişikliklerinin tarımı ciddi şekilde etkilediğine dikkat çekerek, “İklim değişikliğine karşı alınacak tedbirleri artırmalıyız” dedi. Yumaklı, verimliliğin devamı için ağaçların kesilmemesi gerektiğini vurguladı ve Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün yoğun bakım sürecini başlattığını belirtti.

MİLLETVEKİLLERİNDEN ORTAK MESAJ: ÖNLEM VE DESTEK ŞART

AK Parti Elazığ Milletvekili Mahmut Rıdvan Nazırlı, iklim değişikliğine karşı alınacak önlemlerin önemine değinerek, “Ağaçların kesilmemesi gerekiyor, bakımla süreci aşmalıyız” dedi. Prof. Dr. Erol Keleş ise üreticilerin TARSİM sigortasına teşvik edilmesi gerektiğini belirtti. “Bu sigortayı bir alışkanlığa dönüştürmeliyiz” dedi.

Milletvekili Ejder Açıkkapı ise don olayının hemen ardından bakanlıkla iletişime geçtiklerini ve süreci yakından takip ettiklerini ifade etti. AK Parti Elazığ İl Başkanı Şerafettin Yıldırım ise devletin her koşulda vatandaşın yanında olduğunu belirterek, çözüm odaklı çalışmaların sürdüğünü söyledi.

ÜRETİCİYE ÇAĞRI: AĞAÇLARI KESMEYİN, DESTEKLER GELİYOR

Zirai don sonrası verim alınamayan kayısı ağaçlarının gereksiz budanması veya kesilmemesi konusunda uzmanlardan uyarı geldi. Bakanlık, bu ağaçların önümüzdeki yıl verim verebilmesi için yoğun bakım süreci başlattı. Üreticilerin hem bilgi alması hem de hak kaybı yaşamaması için sigorta ve kayıt sistemlerine dahil olmaları istendi.

Elazığ’da tarımsal üretimin sekteye uğramaması ve çiftçilerin mağduriyet yaşamaması için devletin tüm imkânlarıyla sahada olduğu belirtildi.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER