Kuduza Karşı Havadan İlaçlama Başladı
GÜNDEMKuduza Karşı Havadan İlaçlama Başladı
Tarım ve Orman Bakanlığı, yaban hayatı kaynaklı kuduz hastalığının kontrol altına alınması amacıyla başlattığı "Türkiye'de Kuduz Hastalığına Karşı Oral Aşı Temini" projesi kapsamında, 2019-2022 yılları arasında Batı ve Orta Anadolu'da toplamda 225.000 km²'lik bir alanda havadan aşılama çalışmalarını gerçekleştirdi.
Bu proje ile, hastalığa duyarlı hayvanlar aynı anda bağışıklık kazanarak, evcil hayvanlarla yaban hayatı arasında süregelen enfeksiyon zincirinin kırılması hedefleniyor.
Bakanlık, Hayvan Hastalıkları ve Zararlıları bütçesinden 3.850.000 doz oral kuduz aşısı alımını tamamladı. Aşı, Tilki ve Rakun köpeklerinde ağız yoluyla kullanılan, SAD B19 Suşu ile üretilmiş zayıflatılmış canlı bir aşıdır. Aşı, yem olarak kullanılan balık, parafin ve yağ karışımı içinde yer alan plastik kapsüle sarılı olarak sunulmaktadır. Bu karışım, tilkiler için oldukça cazip bir özellik taşıyor.
Kuduzla mücadele kapsamında, 1.800.000 doz aşının atım çalışmaları 4 Şubat 2025 tarihinde başladı. Elazığ dahil olmak üzere toplam 20 ilde gerçekleştirilecek olan Oral Aşı Atım Çalışması, 15 Nisan 2025 tarihine kadar devam edecek. Aşı atımı yapılan iller arasında Mersin, Adana, Hatay, Osmaniye, Kilis, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Tunceli, Erzincan, Erzurum, Kars, Ardahan, Ağrı, Iğdır, Muş, Bingöl ve Diyarbakır yer alıyor.
Bu önemli adım, kuduz hastalığının yayılmasının engellenmesi ve yaban hayatının sağlığının korunması için büyük bir önem taşıyor.
İlginizi Çekebilir