Karataş: 'En Gözde Mahalle Olacağız'
GÜNDEMKarataş: 'En Gözde Mahalle Olacağız'
Güneykent Mahalle Muhtarı Necati Karataş, mahallenin Elazığ’ın en çok tercih edilen, en güvenli yerleşim yeri olduğunu ancak Güneykent’te oturduğu halde ikametgâhlarını aldırmayan mahalle sakinleri nedeniyle hizmetlerin yetersiz kaldığını belirterek, “hizmet taleplerimizin karşılanabilmesi için nüfus kaydımızın fazla vermesi gerekiyor. Mahallemizde oturanların mutlaka ikametgâhlarını buraya aldırmasını ivedilikle bekliyoruz” dedi.
Güneykent Mahalle Muhtarı Necati Karataş, mahallenin gelişimi, mevcut durumu, güncel sorunları ve 2025 yılı planları Bakış Haber’e özel açıklamalarda bulundu.
HABER: Seher Kan
Sağlık ocaklarının faaliyete hazır olduğunu, doktor atamasını beklediği müjdesini veren Karataş, özellikle ulaşımdaki minibüs hizmetinin Hicret mahallesi güzergâhından ayrılarak, Güneykent’e müstakil bir hat üzerinden, araç sayısının da mutlaka arttırılmasını istedi.
“SAĞLIK OCAĞI İNŞAATI BİTTİ”
6 Şubat olması nedeniyle Güneykent Mahallesi’nde takribi 13 bin deprem konutu yapıldığını söyleyen Karataş, “Malumunuz 24 Ocak 2020 Elazığ depreminin yıldönümünü geçtiğimiz günlerde, bugün de 6 Şubat 2023 Maraş depreminin yıldönümünü yaşıyoruz. Beş yıl önce şehrimizdeki depremden sonra rezerve alan olarak belirlenen merkezlerden biri olarak kurulan Güneykent mahallemizde şu ana kadar takribi 13 bin deprem konutu yapıldı. Tabi ki o günkü şartlarda sosyal donatı adına eksiklikler vardı. Mühim olan afetzedelerin konutlara kavuşarak barınma sorununun giderilmesiydi. Ama bugün gelinen noktada sosyal donatıları yavaş yavaş oluşturmaya başladık. Sağlık hizmetleri noktasında belirlediğimiz iki bölgede – biri konteyner, biri de bir binanın altında kira şeklinde hizmet verilmeye başlandı ve şimdilik bu şekilde devam ediyor, çünkü az önce belirttiğim gibi acil olan konut ihtiyacını karşılamak amaçtı. Sağlık ocağı gibi, cami gibi, market gibi sosyal hayatın gerektirdiği alanlarımız yoktu ilk başta. Ancak bugün iki sağlık ocağımızın inşaatı çok kısa bir sürede inşaatı bitti. Şu anda doktor atamalarını bekliyoruz, kısa bir süre içinde mahallemizin hizmetinde olacaklar. Bunun akabinde 80-85’e yakın işyerinin çalışmalarına başlandı. İki üç aya kadar bunlar da hizmete geçer. En başta fırınlarımız yoktu, fırınlarımız açıldı, eczane yoktu, şu anda 3 eczane faaliyette. Ama mahallemiz çok çok geniş, bunların eksik olduğu bölgeler de var, bu bölgeleri de yatırım programına aldırdık. İnşallah iki sağlık ocağımız, biri 3.Etapta olmak üzere 112 Acille birlikte 3 hekimin olacağı projemiz de önümüzdeki hafta, ayın 13’ünde Özel İdarede ihalesi yapılacak” dedi.
“EN GÖZDE MAHALLE OLACAĞIZ”
Mevcut durumda eksikliklerin bulunduğunu ancak geleceğe dair beklentilerini aktaran Karataş, “inanıyorum ki Güneykent, Elazığ’ın en gözde mahallesi olacaktır. Şu an itibariyle elbette sorunlarımız var, sorunların çözümü için çaba sarf ediyoruz ancak buradaki genel sorunlarımızın muhatapları Bakanlık düzeyinde, çözüm noktasında biz de sık sık Bakanlığa gidip geliyoruz, ben bizzat takipçisi olarak çaba gösteriyorum.Yerel de ise Belediyemizin hizmet alanı noktasında bir taziye evi hizmette. Dün itibariyle de Başkanımızdan söz aldık. Buradan sizin aracılığınızla müjdeyi de verelim: Her iki camimizin olduğu bölgeye de taziye evi oluşturmak için desteklerini verecek. Malumunuz kamuda tasarruf tedbirleri bir miktar yavaşlatmış olsa da Belediye Başkanımızla yine dünkü görüşmemde “semt konakları”nın ilk olarak mahallemizde oluşmasını sağlayacağız” ifadelerini kullandı.
“MAALESEF YİNE ÇADIRDA TERAVİH KILACAĞIZ”
Camilerimiz bakımından desteğe ihtiyacımız var çağrısını yapan Karataş, “Bir camimizin yaptırma derneğinin başkanlığını bizzat ben kendim üstlendim. Belli bir seviyeye getirdik ama maalesef yaklaşan Ramazan ayında öyle görünüyor ki yine çadırda teravih kılmak zorunda kalacağız. Daha önce de basın aracılığıyla zengin işadamlarımıza çok seslendik ama henüz bir destek göremedik. Ebu Ubeyde Camisi olarak ismini koyduk, belli bir aşamaya geldi ama inanın ki dört yıldır ezan sesine hasret bir mahalleyiz. Mahallenin 26 noktasına hoparlörler koyarak ezanı duyurmaya çalışıyoruz, bazen vericilerden kaynaklı hoparlörler bozuluyor, vatandaşlarımız da bu konuda çok şikâyetlerde bulunuyor” şeklinde konuştu.
SEYİR TERASI PROJESİ
Haziran ya da Temmuz ayında seyir terası projemize başlamayı planladıklarını söyleyen Karataş, “Ön hazırlık çalışmaları yapılıyor, sonra kazılarımız da başlayacak. AFAD merkezinden TEDAŞ’a doğru giden ara yolumuz var. İnşallah kısa bir süre içinde bu yolu hizmete sunarak, ulaşımımızı biraz daha rahatlatmak istiyoruz” dedi.
“ULAŞIMDA MAHALLENİN BİTMEYEN SORUNU”
Ulaşım bizim mahallenin bitmeyen bir sorunu diye cümleye başlayan Karataş, “Otobüslerimiz sefer sayısı olarak problem yok ama yolcu sayısı bakımından şimdi bile vatandaşa mikrofon uzatsanız vatandaş diyecektir ki “otobüsler yetersiz, yoğunluk çok fazla.” Ama takdir edersiniz ki şu an 65 bin nüfus var ve şehre en uzak mahalle konumuzdayız. Çarşı merkezinden otobüse binen bir vatandaş Güneykent’e gelene kadar bir saat geçiyor. Nüfusumuz da giderek artmaya devam ediyor, ilk tercih edilen mahalle biziz. Bu noktada minibüsler yoğunluğu azaltmada yardımcı olacaktır ancak bunun için de hat ve araç sayısını arttırmak gerekiyor. Şu an 9 tane minibüs çalışıyor ve Hicret Mahallesi güzergâhını kullanıyor. Tamamen Güneykent’e ait yeni bir hat ve en az 20 adet minibüsle, Abdullahpaşa, Çaydaçıra mahallesi örnekleri gibi otobüslerin önünden giden minibüs hatlarımızı oluşturursak, ulaşım sorununu rahatlatacaktır” vurgusunu yaptı.
“MAHALLEYE CİDDİ TALEP VAR”
Mahalleye çok ciddi talep olduğunu aktaran Muhtar Karataş, “Telefonum günde 100 defa çalıyorsa, bunun 60-70 tanesi satılık, kiralık konut durumunu sormak için. Çünkü Bingöl, Erzincan, Tunceli biliyorsunuz bu noktalarda deprem bekleniyor ve vatandaşlarımız yaşadığımız iki büyük deprem psikolojisini atlatmadığı için güvenli bölge arıyor. Şu an güvenli bölge Güneykent Mahallesi olduğu için çok ciddi talep var. Sosyal alanlarımızı tam kapasite faaliyete geçirirsek, marketleri, işyerlerini, eczaneleri, sağlık ocaklarını düzene koyup ulaşım sorununu da çözersek bu mahalle ilk tercih edilen mahalle olmaya devam edecek ve şehrin en gözde mahallesi olacaktır” diye konuştu.
“İKAMETGÂHLARINIZI MUTLAKA GÜNEYKENTE ALIN”
Mahalle sakinlerine seslenen Kartaş, “Güneykent’te oturduğu halde ikametlerini almayanlar mutlaka ikametlerini alsınlar. Çünkü yapacağımız projelerin kabul edilebilmesi, daha rahat hizmet almamız için bu şart. Sayısal çoğunluğumuzu oluşturmamız lazım. Böylelikle mesela iki aile hekimliği yerine 5 aile hekimliği talep edebileceğiz. Çünkü projeler sayısal verilere göre, nüfus sayısına göre karar veriliyor, kabul ediliyor. Mesela 3 tane ilkokul, 2 tane ortaokul, beşin üzerinde anaokulumuz, bir tane de lisemiz var. Ancak coğrafi büyüklüğünden dolayı mahallemizde bir dağınıklık söz konusu, bir okuldan diğerine gidebilmek için 5-6 kilometrelik mesafe var. 2.Etap bölgemizde okul alanımız mevcut, okul ihtiyacı da var, hatta taleplerimizi oluşturduk. İkametgâhları buraya almamız lazım ki, sayısal çoğunluğu oluşturup, mevcut okulların yetersizliği de veriler üzerinde ortaya çıkabilsin. Çünkü şu an talep ettiğimiz zaman mevcut veriler üzerinden bakıldığı için okullardaki doluluk yeterli hatta fazlalık görünüyor, oysaki gerçekte çok fazla nüfusumuz çok fazla ihtiyacımız var. Mutlaka ve mutlaka ikametgâhlarınızı mahallemize alın” ifadelerini kullandı.
“4. ETAP TAPU SORUNU”
Mahallenin diğer bir sorunu olan 4. Etap tapu sorunundan bahseden Karataş, “Mahallemizin en başta gelen problemlerinden bir diğeri paralarını yatırmalarına rağmen 4. Etap, 112 merkezinin üst tarafındaki 4. Etap sakinlerinin tapularını alamamasıdır. Bu da çok ciddi mağduriyetler oluşturuyor. Hemen alt tarafımızdaki okul alanıyla ilgili bir problem. Bunun çözülmesi için gerekli görüşmelerimizi yaptık. İnşallah kısa bir sürede bu sorunumuzu da çözüp, yaşanabilir bir mahalle olma noktasında hızlı ve güvenli bir şekilde gelişmeye devam ediyoruz. Bankalardan biraz mustaribiz. Bankalar bu kadar yoğun nüfusun olduğu mahallemizde ATM koymayı tercih etmiyorlar. Bu bölgenin ATM’lere ihtiyacı var. 3.Etapta bir ATM konuldu ama 6 aydır açtırtamıyoruz. Halkbank’ın genel müdürlüğüne kadar temasa geçtik ama bir türlü faaliyete geçmedi, kurumlar arası irtibat kopukluğundan dolayı açılmadı” dedi.
“EN ACİL İHTİYAÇ: ULAŞIM”
Mahallenin en acil ihtiyacı nedir sorumuzu cevaplayan Karataş: “Mahallenin en acil ihtiyacı, şu an itibariyle ulaşımının rahatlatılmasıdır. Bunun için az önce de belirttiğim gibi Güneykent’e müstakil bir güzergâh belirlenmeli ve minibüs sayısı en az 20’ye çıkarılmalıdır. 20-30 minibüsle bu mahalleye hizmet verilmesi gerekiyor. Ayrıca mevcut minibüslerin saat 19’da bitmesi de bütün yoğunluğu yine otobüslere yüklüyor. O yüzden müstakil, sayıca çok ve çalışma süresi uzun minibüs hattı, şu an için mahallemizin en acil ihtiyacıdır. Diğer sorunlarımız büyük ölçüde giderildi, sadece kısım kısım ki çok dağınık bir mahalleyiz, çok büyük bir alanı kaplıyor, günlük sosyal ihtiyaçlar için işyerleri oluşturmamız gerekiyor. Aynı zamanda bu hizmetler için rekabet ortamı oluşturulması gerekiyor ki vatandaşımız en iyi hizmeti alabilsin. Çünkü tek birine mecbur kaldığın zaman verimli bir hizmet olmuyor” şeklinde konuştu.
Muhtar Karataş sözlerine son olarak “Mahallemizin sesi olma noktasında bizlere verdiğiniz destekten dolayı Günebakış gazetesine çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı
İlginizi Çekebilir