© Elazığ Günebakış Gazetesi

Kamu İşçileri İçin Zam Görüşmeleri Başladı

Kamu İşçileri İçin Zam Görüşmeleri Başladı

600 bini aşkın kamu işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başladı. Türk-İş ve Hak-İş, işçilerin taleplerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a iletti. İşçiler, en düşük ücretin günlük 1.800 TL'ye çıkarılmasını ve ilk 6 ay için yüzde 50 zam yapılmasını talep ediyor.

SENDİKALARIN ZAM TALEPLERİ

En düşük günlük ücretin 1.800 TL’ye çıkarılması

İlk 6 ay için yüzde 50 zam

Sonraki 6 aylık dönemler için yüzde 25 zam ve ek refah payı

 

BAKANLIK SÜRECİ BAŞLATTI

 Bakan Işıkhan, talepleri aldıktan sonra Türkiye Ağır Sanayi ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası'ndan (TÜHİS) karşı teklif isteyecek. Resmi görüşmeler başladığında zam oranları netleşecek.

KAMU İŞÇİLERİNİN MAAŞ DURUMU

Karayolları, demiryolları, elektrik üretim santralleri, bakanlıklar, üniversiteler ve hastaneler gibi kamu kurumlarında çalışan işçilerin maaş artışları, bu görüşmelerin sonucunda belirlenecek.

EMEKLİLİK DALGASI DEVAM EDİYOR

Kamuda kıdemli işçilerin büyük bir kısmı 2024 sonunda emekli oldu. 2025'te emekli olanların, geçen yıl emekli olanlara göre yüzde 25-30 daha düşük maaş alacağı belirtiliyor. Özellikle karayolları ve il özel idarelerinde 3.500-4.000 kıdemli işçinin emekli olduğu ifade ediliyor.

Görüşmelerin önümüzdeki günlerde hız kazanması ve taraflar arasında pazarlık sürecinin başlaması bekleniyor.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER