© Elazığ Günebakış Gazetesi

İkinci El Arabalara Talep Arttı!

İkinci El Arabalara Talep Arttı Fiyatlar Düşmeye Devam Ediyor

Sahibinden.com, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin (BETAM) hazırladığı eylül ayı "Otomobil Piyasası Görünümü" raporunu açıkladı. Rapora göre, ikinci el otomobil piyasasında talep artarken, fiyatlar düşmeye devam ediyor.

Otomobil talep endeksi, ağustos ayına göre yüzde 0,4 düşerek, geçen yılın eylül ayına kıyasla yüzde 41 oranında yükseldi. Satılan otomobil sayısının satılık ilan sayısına oranı 0,8 puan artarak yüzde 21,1'e ulaştı. İlan sayısı yüzde 2,9 azalırken, satılan otomobil sayısı yüzde 1 arttı. Satılık otomobil ilanlarının ortalama yayında kalma süresi ise 0,9 gün kısalarak 22 gün oldu.

Reel fiyatlar açısından, enflasyondan arındırıldığında ikinci el otomobilin ortalama reel fiyatı 15 aydır düşüş göstermeye devam ediyor. Ağustos ayına göre reel fiyat endeksi yüzde 1,2 azalarak 159,4 seviyesine geriledi. Yıllık değişim oranı ise 2023 Mayıs'ta yüzde 47,9 iken, 2024 Temmuz'da yüzde -41,1'e düştü. Eylül ayında ise bu oran bir miktar yükselerek yüzde -35,6 oldu.

Ortalama otomobil fiyatları, bir önceki aya göre bir miktar artarak Eylülde 880 bin 318 lira oldu. Ancak bu fiyat, geçen yıla göre yüzde 3,8 azalmış durumda

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER