© Elazığ Günebakış Gazetesi

Harput Müziğinin Baştacı: Klarnet

Harput Müziğinin Baştacı: Klarnet

Harput Müziği’nde kullanılan enstrümanlar arasında, icracısının Türk Halk Müziği kültürü ile yetiştiği tek enstrüman Klarnettir. Bu özelliğinden dolayı  Harput müziğinin vazgeçilmesi olan bir enstrümandır. 

Klarnet’in Türk Sanat Müziği Sazları’na adeta meydan okuyarak günümüze kadar gelmesi, Harput Müziği’nde ne kadar önemli bir görev üstlendiğinin ve Harput Müzik Kültürü’nün Klarnet’e ne kadar büyük bir değer verdiğinin bir göstergesidir.

Ayrıca Türkiye’deki diğer yörelere ait kültürler incelendiği zaman Klarnet’in bu denli önem kazandığı başka bir yörenin bulunmaması da bu önemi vurgulayan bir başka göstergedir. Türk Müziği’ndeki tarihî seyri içerisinde değerlendirildiğinde Klarnet’in sesini en fazla duyurduğu yerin Harput olduğunu söylemek hiç de abartılı olmayacaktır.

Harput Yöresi; Halk Oyunları’nın Davul ve Klarnet eşliğinde oynanması, Klarnet’in Türk Halk Müziği’nin bir enstrümanı olarak görülüp-benimsenmesinde çok önemli bir rol oynamıştır. Mesela; türlü efsanelerle anılan ve ulusal manada yarışmalarda birincilikleri olan, filmlere konu teşkil edecek kadar ilgi görmüş olan Harput’un dünyaca ünlü Çaydaçıra Oyunu’nun Davul ve Klarnet ile sergilenmesi, oyuncular tarafından hep birlikte okunan müzikal sözler ihtiva etmesi, Klarnet’i Çaydaçıra ile  özdeş kılmıştır. Bu özdeşlik de Klarnet’in Türk Halk Müziği enstrümanı olarak tanınmasında çok büyük bir rol oynamıştır.

HABER: AYLİN SOLMAZ 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER