© Elazığ Günebakış Gazetesi

Emeklilik Yerine Mahkeme Yolu

Emeklilik Yerine Mahkeme Yolu

Son yıllarda artan hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısı, çalışanlar kadar emeklileri de derinden etkiliyor. Özellikle devlet memurları için emeklilik, ciddi bir gelir kaybı anlamına geliyor. Uzmanlar, bu durumun ilerleyen süreçte dava yoluyla çözüm arayışlarını artırabileceğine dikkat çekiyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) uzmanı Şevket Tezel, devlet memurlarının emeklilik sonrası maaşlarında yaşanan büyük düşüş nedeniyle, çoğu memurun 65 yaşına kadar çalışmayı tercih ettiğini söyledi. Tezel’e göre, bazı memurlar yaş haddine yaklaşınca birkaç yıl daha çalışabilmek için “yaş küçültme davası” açma yoluna gidebilir.

MEMUR MAAŞI İLE EMEKLİ AYLIĞI ARASINDAKİ UÇURUM BÜYÜYOR

Nefes Gazetesi’nin SGK verilerine dayandırdığı habere göre, Ocak 2025 itibarıyla Türkiye’de 3 milyon 656 bin devlet memuru bulunuyor. Ortalama memur maaşı 50-51 bin TL seviyesindeyken, emekli olduktan sonra alınan maaş ortalama 19 bin 616 TL’ye kadar düşüyor. Özellikle öğretmenler gibi ek ders ve seyyanen zam alan grupların maaşları 65-70 bin TL’ye kadar çıkarken, emeklilik sonrası gelirlerinin neredeyse yarıya inmesi, emeklilik kararını zorlaştırıyor.

SEYYANEN ZAMLAR EMEKLİ AYLIĞINA YANSIMIYOR

SGK Uzmanı Şevket Tezel, emekli maaşlarının düşük kalmasının en önemli nedenlerinden birinin seyyanen zamların ve ek ödemelerin emekli maaşına yansımaması olduğunu belirtti. Tezel, “Seyyanen zamlar yalnızca görevdeyken geçerli. Emeklilik sonrasında bu ödemeler maaşa dahil edilmiyor” dedi.

YAŞ KÜÇÜLTME DAVALARI GÜNDEME GELEBİLİR

Zorunlu emeklilik yaşı olan 65’e yaklaşan bazı memurların, çalışmaya devam etmek için “aslında yaşım daha küçük” iddiasıyla mahkemeye başvurabileceğini belirten Tezel, bu sürecin yeni bir tartışma başlatabileceğine işaret etti.

EMEKLİLİK AZALIYOR, GÖREVDE KALMA EĞİLİMİ ARTIYOR

Türkiye’de memur sayısı son 12 yılda 2.6 milyondan 3.7 milyona çıkarken, emekli olan memur sayısı azaldı. 2023 yılında 86 bin 406 memur emekli olurken, bu sayı 2024’te 34 bin 744’e geriledi. Bu da memurların ekonomik kaygılar nedeniyle emekliliği ertelediğini gösteriyor.

SEYYANEN ZAM TARTIŞMASI SÜRÜYOR

2023’te verilen seyyanen zamların sadece çalışan memurları kapsaması, emekliler açısından eşitsizlik doğurdu. Uzmanlar, bu uygulamanın emekli maaşlarının daha da düşük kalmasına neden olduğunu belirtiyor.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER