© Elazığ Günebakış Gazetesi

Elazığlılar Dikkat! Yarım Litrenin Üstüne Sakın Çıkmayın

Elazığlılar Dikkat! Yarım Litrenin Üstüne Sakın Çıkmayın

Kimileri için keyifle tüketilen güne zihinle başlama ritüeli olan kahve, aşırı tüketildiğinde beraberinde birçok rahatsızlığı da tetikleyebiliyor.Bakış Haber’e özel açıklamalarda bulunan  Diyetisyen Betül BAŞAR, öğle saatlerinde tüketilen kahvenin günün yorgunluğunu aldığını ve kişinin son saatlerini daha verimli geçirdiğini söyledi.

ÖZEL HABER: AYLİN SOLMAZ

‘GÜNLÜK ALDIĞIMIZ KAFEİN MİKTARININ BELLİ BİR SINIRI OLMASI GEREKİYOR’
Günlük kahve tüketiminde 3 bardağın üzerine çıkılmaması gerektiğini belirten BAŞAR, ‘Son zamanlarda özellikle sosyal medyanın etkisiyle yeni yeni kahve çeşitlerinin çıkmasıyla beraber bu oranın bazı insanlarda 1 litreyi geçtiğini görüyorum. Benim önerim genellikle iki fincan Türk kahvesi veya 1 küçük kupa filtre kahve tarzı bir kahve olabilir. Kahve çeşitleri çok fazla benim burada önerim kahve tüketiminde yarım litrenin üzerinde kesinlikle çıkılmamalı. Kafein miktarının belli bir sınırı olması gerekiyor. Birey sağlıklı ve dengeli beslendiği takdirde kahve tüketiminin beslenmesine pek çok faydası olacaktır. Gün içerisinde uyku kalitemizi etkilemeyecek şekilde öğle saatlerinde kahve tüketimi gerçekleşirse günün yorgunluğunu alacağını ve son saatlerin daha verimli geçeceğini söyleyebiliriz. Tek başına hiçbir besin mucizevi etki göstermez. Ama kahvenin genel anlamda odak artırıcı bazal metabolizma hızını artırıcı etkileri bulunmaktadır‘ diye konuştu.
 
‘KAHVEYİ TEK BAŞINA POPÜLER BİR HALE GETİRDİK’
Aşırı kahve tüketiminin olası etkilerinden bahseden Diyetisyen Betül BAŞAR, ‘Aşırı kahve tüketiminin olası etkileri başta çarpıntı, hipertansiyon, tansiyon yükselmesiyle birlikte şok etkisiyle karşılaşılabilir. Bu noktada kişinin sağlık durumu ve kronik hastalıkları göz önünde bulundurularak bir limit belirlenmeli. Kişinin hiç tüketmemesi gereken durumlarda olabilir. Kahve tüketimimiz ne kadar artarsa bir süre sonra vücut buna alışır kafein eşiğimiz yükselir. Belirli ölçülerde tüketilirse daha sağlıklı olur. Granül kahve tüketimi genelde önermiyoruz. Tek başına kahveyi popüler bir hale getirdik. Çay, kahve, yeşil çay, kola,  enerji içecekleri kafein içeren içeceklerdir. Günlük kafein alım miktarımıza dikkat edilmesi gerekiyor’ İfadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER