© Elazığ Günebakış Gazetesi

Elazığ’da Okul Kantincileri Kiralardan Dertli

Elazığ’da Okul Kantincileri Kiralardan Dertli

HABER: AYLİN SOLMAZ

FOTOĞRAF: AYLİN SOLMAZ

Elazığ’da yeni eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla birlikte hizmet vermeye başlayan okul kantincileri, ‘muhammen bedel’ adı altında artan kiralardan dertli.
Konuyla ilgili Gazetemize açıklamalarda bulunan Elazığ Kantin İş Sen Genel Başkan Yardımcısı, Elazığ İl Temsilcisi aynı zamanda Kantin ve Büfe işletmeciliği Genel Başkanı Leyla Yıldırım, “ Bizim en büyük sorunlarımızdan biri okul kiraları” dedi. 

“TEDARİK ZİNCİRİNDE SIKINTILAR YAŞIYORUZ”

Özellikle gıdaya erişimde yaşanan sıkıntıların fiyatlara yansıdığına dikkat çeken Yıldırım, “Son birkaç yıldır ürünlere gelen zamlar bizleri de etkiliyor. Özellikle tedarik zincirinde sıkıntılar yaşıyoruz. Bizler nihayetinde üretmiyoruz toptancılardan alıyoruz. Tedarik zincirlerin gelen zamlar bizleri de etkiliyor. Üretim yapan simitçi ve ekmekçinin masraflarının yüksek olması ekmeğe ve simit’e gelen zamlar bizleri de etkiliyor. Bizlerde kendi zamlarımızı yapmak zorundayız. Kantinlerin Fiyat listesi bakkallar odası tarafından çıkartılır. Bizler tarife ile çalışan meslekleriz. Geçen yıl bir dönemde iki defa tarifemiz değişti. Çünkü gelen zamlara tarifemiz bile yeterli gelmiyordu. Bizim en büyük sorunlarımızdan biri okul kiraları. Bu ay gerçekleşen zam oranı yüzde 65 dolayısıyla kiralarımıza gelen zamlar, ürünlere gelen zamlar, tedarik zincirinde yaşanan üretimden kaynaklı aksaklıklar bizleri ciddi anlamda etkiliyor. Bu durum fiyatlara yansıyor. Bugün Türkiye’de devlet okullarındaki kantin fiyatlarının özel okullara göre daha uygun olduğu haberlerde de netleşmiştir ”diye konuştu.

BAŞKAN YILDIRIM’DAN VELİLERE MESAJ 
Velilerin okul kantinlerine güvenmeleri gerektiğini vurgulayan Başkan Yıldırım, “Benim buradan velilere mesajım olacak. Lütfen okul kantinlerine güvensinler. Bugün dışarıdaki bir köfteciden, tostçudan çok daha uyguna ürün sattığımızı söyleyebilirim. Çünkü kantinlerin bir temeli var. Okulların en güvenilir alanları kantinlerdir. Bizler her ay beş kurum tarafından denetleniyoruz.  Velilerimiz isterlerse gelip bizim kantinimizi denetleyebilirler” ifadelerini kullandı.
 

YILDIRIM: ÖĞRENCİNİN ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ
Öğrencinin alım gücünün düştüğünün altını çizen Başkan Yıldırım,” Öğrencinin alım gücü düştü. Bu konuda velilerle de hemfikiriz. Şu anda bir öğrenci okulda tüm gün kaldığı zaman iki öğün yemek zorunda. Bugün ortalama bir lise öğrencisinin 120 ile 150 TL arasında günlük harçlığı söz konusu. Düşünün bir ailede 3 tane çocuk varsa veliler bu konuda zorlanabilirler.  Ekonomik şartlar enflasyonun yüzde 65 oranında olması benzine, kiralara, gıdaya gelen zamlar yüksek enflasyondan kaynaklı bir pahalılığa sebep oluyor. Ama tabi kantinlerin okul aile birlikleri tarafından ihalesi yapılır. Kiralarımız okullara yatar. Her kantinci kendi okuluna kirasını öder. Bizim 5 yılda bir yapılması gereken muhammen bedellerimiz var. Bu muhammen bedellerini kira komisyonlarını çok yüksek tutmaya başladılar. Bu konuda muzdaripiz” açıklamalarda bulundu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER