© Elazığ Günebakış Gazetesi

Elazığ’da Ergoterapi ile Otizmli Çocuklar Destekleniyor

Elazığ’da Ergoterapi ile Otizmli Çocuklar Destekleniyor

Ergoterapi, otizmli çocukların günlük yaşam becerilerini geliştirmek ve bağımsızlık kazanmalarını sağlamak amacıyla kullanılan günümüzde de çok fazla tercih edilen bir terapi yöntemi

Konuyla ilgili Bakış Haber’e özel açıklamalarda bulunan Ergoterpist Meryem Çelik, otizmli çocukların eğitiminde ergoterapinin öneminden bahsetti.

HABER: Aylin SOLMAZ

‘OTİZM BİR HASTALIK DEĞİLDİR, YAYGIN GELİŞİMSEL BOZUKLUKLARIN BİR ALT GRUBUDUR’

Ergoterapinin otizmli çocukları birçok alanda desteklediğini vurgulayan Ergoterpist Çelik, ‘Otizm, bireylerin sosyal etkileşimde, iletişimde ve davranışsal durumlarda zorluklar yaşadığı nörogelişimsel bir bozukluktur. Genellikle çocukluk döneminde belirtileri gözlemlenmeye başlanır ve hayat boyu devam eder. Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) olarak da bilinir ve belirtiler bireyden bireye farklılık gösterebilir. Kesin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik ve çevresel faktörlerin birleşimiyle meydana geldiği düşünülüyor. Otizm spektrum bozukluğu içinde kullanılan " spektrum " terimi, geniş bir yelpaze üzerine yayılmış semptomları ve semptomların derecesini ifade eder. Otizm bir hastalık değildir. Yaygın gelişimsel bozuklukların bir alt grubudur. Ergoterapi, otizmli çocukların günlük yaşam becerilerini geliştirmek ve bağımsızlık kazanmalarını sağlamak amacıyla kullanılan bir terapi yöntemidir. Ergoterapistler, otizmli çocukların el-göz koordinasyonunu, ince ve kaba motor becerilerini ve işitsel-görsel algılarını geliştirmek içi çeşitli aktiviteler uygularlar. Aynı zamanda; öğrenme hızını artırma, dikkatini geliştirme, oyun becerilerini geliştirme, duyusal problemleriz azaltma, özgüven ve motivasyonu artırma, okul adaptasyonu, sosyal iletişim, ince motor ve kaba motor beceriler gibi birçok alanda da otizmli çocuğu destekler’ dedi.

“ERGOTERAPİSTLER ÇOCUĞA ÖZGÜ TERAPİ PROGRAMI HAZIRLAR”

Ergoterapistler çocuğa özgü terapi programı hazırladığını ifade eden Çelik, “Bu terapi programını hazırlarken de çocuğu, ailesini, okulunu, çevresini kapsamlı bir şekilde değerlendirir. Hangi stratejiyi uygulayacağını ise terapist belirler. Ergoterapistler, fiziksel aktivitelerden bilişsel stratejilere, çevresel değişikliklerden duyusal entegrasyon tekniklerine, psikososyal yöntemlere kadar bütünsel bir yaklaşım kullanır” şeklinde konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER