© Elazığ Günebakış Gazetesi

'Dünya Ailevi Kolesterol Günü'

“Dünya Ailevi Kolesterol Günü”

Fırat Üniversitesi Hastanesi İç hastalıkları Anabilim dalı Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kader UĞUR, Dünya Ailevi Kolesterol Günü dolayısı ile açıklamalarda bulundu.

Doç. Dr. Kader UĞUR, bu günün amacının ailesinde erken kalp hastalığı ve erken ölüm öyküsü bulunan bireylerin LDL kolesterol düzeyi de 190’nın üzerindeyse kolesterol hastalığı açısından taranması gerektiğini, çünkü bunların anne veya babadan geçen kalıtımsal kolesterol yüksekliği durumu olabileceğini dile getirdi. Doç. Dr. UĞUR, erken dönem kalp hastalığı riskini azaltmak ve gelişebilecek diğer hastalıkları önlenmek için tedavinin şart olduğunu ifadelerine ekledi.

Doç. Dr. Kader UĞUR, ister kalıtımsal ister bireysel olsun kolesterol yüksekliklerinin tedavi edilmesi gerektiğini, hastaların kullandıkları ilaçların doz ayarlaması, gerektiğinde ilaç dozu değişikliği ve çok nadir de olsa yan etkilerini kontrol edebilmek için hastaların düzenli kontrol yapmalarının önemli olduğunu söyledi. 

Dr. Kader UĞUR, kan yağlarının 500 ya da 1000 düzeyini geçmesi durumunda pankreas iltihaplanması ve kalp damar hastalıkları gibi ölümle sonuçlanabilecek risklere sebep olabileceğinin altını çizen Doç. Dr. UĞUR, söz konusu riskten dolayı kolesterolün tedavisinin önemli olduğunu vurguladı.

Yaşam tarzı değişikliğinin, sağlıklı beslenmenin, sebzeden zengin yiyeceklerin, bol posalı yiyeceklerin, zeytinyağı tüketiminin arttırılmasının, fazla kilolardan kurtulmanın ve düzenli yürüyüşün kolesterol tedavisine katkısının yüksek olduğunu belirten Doç. Dr. Uğur ayrıca yaşam tarzı değişikliğinin, kırmızı etten ziyade balıketine ağırlık verilmesinin, omega-3 yağ asitlerinin kullanılmasının, sigara ve alkolden uzak durulmasının da tedavi açısından büyük önem teşkil ettiğini ifadelerine ekledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER