© Elazığ Günebakış Gazetesi

Dr. Kapan: ‘Tembelliğin Ağır Sonucu Bunamadır!’

Dr. Kapan: ‘Tembelliğin Ağır Sonucu Bunamadır!’

Uzman Doktor Oktay Kapan Bakış Haber’e özel açıklamalarda bulunarak, tembel yaşamın erken bunamaya yol açabileceğini söyledi

Haber: Pınar Gürler Yurt

Bunama hastalıkları yaşlanan beynin beklenen ve mutlak bir durumu değil. Son dönemde yapılan araştırmalar tembel yaşamın bunamaya neden olduğunu belirtiyor. Alzheimer hastalığı tüm bunamaların %60’ından fazlasını oluşturur diyen Dr. Kapan, “Bunama olarak tanı konulan bazı hastalıklar kesin tedavisi olmayan ve bir daha eski hale dönmeyi imkansız kılan hastalıklar iken (Alzheimer gibi), bazıları tedavi ile düzelebilen hastalıklardır (Tiroid hastalıkları, vitamin eksikliği gibi)” dedi.

“TEMBEL, UYUŞUK, MİSKİN BİR HAYAT”

Bunamaların altında yatan sebeplerin tembel, uyuşuk, miskin bir hayat yaşamak olduğunu ifade eden Kapan, “Bunama hastalıkları çok farklı belirtiler ile başlayabilir ve her bir hastalığın ilerleyen dönemlerinde birbirine benzer belirtiler ve bulgular olabilir. Bunlar unutkanlık, hafıza bozukluğu, dikkat bozukluğu, hatırlayamama, karar verme güçlüğü ve tembel uyuşuk bir yaşam sayılabilir. Bellek bozukluğu olarak en sık görülen tip, en son öğrenilen ve yaşanılan bilgilerin hatırlanamaması olarak tanımlanan yakın bellek kusurudur. Kişi, akşam yediklerini, bugünün tarihini, aldıkları için verdiği paranın üstünü almayı, randevularını, yemeğin altını kapatmayı, kapının üzerindeki anahtarı çıkarmayı unutur” diye konuştu.

“ÇOK BÜYÜK BİR BÖLÜMÜ İLERLEYİCİDİR”

Bunama hastalıklarının çok büyük bir bölümünün ilerleyici olduğunu söyleyen Dr. Oktay Kapan, “Şikayet ve bulguların başlamasından sonra yavaş bir kötüleşme dönemi yaşanır. Bu dönemde hekime gitmek ve uygun bir muayene ve değerlendirme dönemi yaşamak hastalıkların tanısı ve her hastalığa özgün olduğu düşünülen tedavi yaklaşımı açısından büyük bir önem taşır” ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER