Çocuklar Neden Tırnaklarını Yer?
GÜNDEMÇocuklar Neden Tırnaklarını Yer?
Uzman Klinik Psikolog Seren Karabulut, çocuklarda tırnak yeme davranışının nedenlerini Bakış Haber’e anlattı...
HABER: Aylin SOLMAZ
Bakış Haber’e konuşan Uzman Klinik Psikolog Karabulut, çocuklarda tırnak yeme davranışının bir güvensizlik belirtisi olarak kabul edildiğini söyledi. Ebeveynlerin yaşantısında çocuklarda görülen davranış problemlerinin etkili olduğuna dikkat çeken Psikolog Karabulut, ’Tırnak yeme davranışı çocukların büyük bir çoğunluğunda görülen, ailelerin sıklıkla şikayetçi olduğu bir davranıştır. Yaptığımız her davranışta olduğu gibi tırnak yemeyi de tetikleyen ve neden olan bazı durumlar vardır. Bu durumları örnekler ile açıklayacak olursak; Tırnak yeme davranışı bir güvensizlik belirtisi olarak kabul edilir. Genellikle aile içinde aşırı baskılı ve otoriter bir tutumun sergilenmesi, çocuğa karşı sert tavırlar kullanılması, çocuğun azarlanarak eleştirilmesi, kıskançlık, yeterli ilgi ve sevgi görememe sıkıntı ve gerginlik gözlemlenen başlıca sebeplerdendir. Ebeveynlerin yaşantısı da çocuklarda görülen davranış problemleri konusunda önemli bir etkendir. Anne baba arasındaki iletişim problemleri, anne babanın aşırı kaygılı olması ve çocuğa karşı aşırı derecede koruyucu tutumla yaklaşmaları, anne babanın kardeşler arasında ayrım yapması, çocukların birbirleriyle olan ilişkilerinde ve çocuklarda duygusal sorunlara sebep olabilmektedir. Okul dönemindeki çocuklarda özgüven eksikliği, öğretmen ya da aile tarafından cezalandırılma korkusu, aile içinde değersiz hissetme, başarısızlık korkusu, ebeveynlerin okul başarısı için yaptıkları baskılar, okul ve öğretmen kaynaklı farklı problemler, arkadaşlarla yaşanan iletişim ve ilişki problemleri, arkadaş edinememe, ev içi şiddet ya da dikkat problemleri veya öğrenme güçlüğü gibi medikal problemlerin varlığı nedeniyle eğitimde yaşanan güçlükler tırnak yemenin sebepleri arasında olabilmektedir’ ifadelerini kullandı.
‘TIRNAK YEME TAKLİT YOLUYLA OLUŞABİLEN BİR DAVRANIŞTIR’
Çocuklarda tırnak yeme davranışının taklit yoluyla oluştuğunu dile getiren Klinik Psikolog Karabulut, ‘Çalışmayan annenin iş hayatına başlayarak çocukların bakıcıya verilmesi, bakıcı değişimi, bakıcıdan memnuniyetsizlik, anne baba ayrılığı, boşanma, aileye yeni bir kardeş katılımı, kardeşler arası kıskançlık, sevilen birinin hastalanması, hastaneye yatması ya da ölümü gibi sebepler de çocuklarda tırnak yemeye sebep olabilir. Tırnak yeme taklit yoluyla da oluşabilen bir davranıştır. Ailede ya da çevrede herhangi bir bireyin tırnak yeme davranışında bulunması doğal olarak çocuğun ilgisini çekecektir. Ayrıca tırnak yeme davranışı yaşanan olumsuz bir durum ya da olaylara bağlı olarak da karşımıza çıkabilmektedir. Çocuğu tedirgin eden herhangi bir olay veya çevrede onun için hoşnutsuzluk yaratacak herhangi bir durum bu davranışı göstermesine sebep olabilir’ diye konuştu.
TIRNAK YEME NASIL ÖNLENİR?
Çocuklarda tırnak yeme davranışını konusunda alınacak önlemlerden bahseden Psikolog Karabulut, ‘Ebeveynlerin bu konuda yaptığı yanlışlardan biri çocuk bu hareketi her yaptığında ona uyarıda bulunmak ve sert bir dil kullanmaktır. (ağzından elini çek!, Yeme tırnağını!) Erken dönemlerde 3-4 yaş aralığında bu davranışın ebeveynler tarafından görmezlikten gelinmesi ve ilgiyi bu yöne çekmemesi gerekmektedir. Daha sonra bu davranış devam ederse; Ebeveyn olarak ilk dikkat etmeniz gereken durum çocuğun duygu ve düşüncelerini rahatça ifade edebilmesine fırsat vermenizdir. Çocuğun bu davranışı sergilediği durumlar, gerginlik ve hoşnutsuzluk sebepleri detaylıca araştırılmalıdır. Çocuğu bu süreçte tepki göstererek azarlamak, korkutmak, ceza vermek gibi zorlayıcı yöntemlerin uygulanması oldukça zararlı olmaktadır. Hatta çok daha ağır duygusal problemlerin karşımıza çıkmasına sebep olabilir. Çocukların yanında olmak, korku ve kaygı yaratacak durumlardan uzak tutmak önemlidir. Çocuk saatlerce bilgisayar, tablet başında şiddet içeren oyunlarla oynamaktan alıkoymalı, korku ve gerilim filmlerini izlemesine izin vermemelisiniz, şiddet içeren haber ve videoların çocuğa izlettirilmesi çocukta gerginlik, huzursuzluk ve endişe yaratacak, bu da tırnak yeme olarak geri dönebilecektir. Çocuk kendi halinde oynarken bile bir gözü ve kulağının sizin izlediğiniz filmde olabileceğini unutmamalı, bu konuda gereken özeni göstermelisiniz. Çocukların ilgisi başka yöne çekilebilir. Bir şey izlerken ya da dinlerken onun çiğneyecek bir şeyle meşgul etmeyi deneyebiliriz, çocuğun ilgisini tırnaktan almak için dikkatini dağıtabiliriz, tırnak yemenin yerine parmaklarını meşgul edecek bir etkinlik kullanabiliriz. Çocuk bu davranıştan vazgeçmesi için zorlanmamalıdır. Zorlama, davranışı şiddetini artırabilir’ şeklinde konuştu.
İlginizi Çekebilir