© Elazığ Günebakış Gazetesi

Çiftçi, Kayısıya Taban Fiyat İstiyor

Çiftçi, Kayısıya Taban Fiyat İstiyor

Elâzığ kayısı üretiminde Türkiye’de ilk sıralarda geliyor. Her yıl yüzbinlerce ton kayısının hasadı yapılırken çiftçi hasat ettiği kayısıyı ne kadara satacağını bilmiyor. Sezon boyunca fiyatlardaki dalgalanma üreticiyi mağdur ediyor. Çiftçi kayısıya bir taban fiyat verilmesini istiyor.

Kayısı üreticisi her yıl çapasını, budamasını, bakımı yaptığı kayısılarını sonbahardan itibaren yaza hazırlıyor.

Büyük emekle hazırladığı kayısının ise gelecek yıl nasıl bir verim getireceği ilkbahar gelip çiçeklerini açtığı zamana kadar bilinmiyor. Çiftçinin asıl sınavı ise ilkbaharda başlıyor. Yaza geçiş sürecinde havaların bir sıcak bir soğuk hissettirmesi kayısı bahçelerinde dona sebep oluyor.

Maliyetin artması, akaryakıt fiyatları, elektrik faturaları, işçi parası derken çiftçi en azından elindeki kayısıyı ne kadara satacağını bilmek istiyor. Türkiye genelinde birçok üründe uygulanan, iç ve dış piyasa koşulları sonucu ürün fiyatının belirli bir düzeyin altına düşmesini önlemeyi amaçlayan taban fiyat uygulaması her yıl yüzlerce ton üretimi yapılan kayısıya hala uygulanmıyor.

Kayısının fiyatı ise ilkbahardan itibaren sürekli değişiklik gösteriyor.  Yalnızca 20 gün önce üretici kayısısının kilosunu 80 ile 150 TL arasında satarken bugün ise kayısının kilosu en düşük 70 en yüksek 130 TL’den satılıyor. Fiyatlardaki dalgalanma bir taban fiyat olmadığı için sezon boyunca devam ediyor.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER