Bayramda Tatlıya Dikkat: Sağlıklı Alternatifler Neler?
SAĞLIKBayramda Tatlıya Dikkat: Sağlıklı Alternatifler Neler?
Ramazan Bayramı’nda beslenme, günlük hayatımızdaki kadar önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Bir aylık değişen beslenme alışkanlıklarının ardından, vücuda aniden yüklenilmemesi ve sağlıklı bir geçiş yapılması gerektiğine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Kübra Tekay Altundoğan, Bakış Haber’e bayram boyunca nasıl sağlıklı beslenilmesi gerektiğini anlattı.
Haber: Aylin Solmaz
HAFİF ÖĞÜNLER VE TATLI SEÇİMİ
Ara öğünlerde ve öğle yemeğinde yoğurt, ayran, çorba ve salata gibi hafif yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Altundoğan, bayramda tatlı tüketiminde de ölçülü olunmasını tavsiye etti. “Türk kahvesi veya filtre kahveyle birlikte 1 adet sütlü veya meyveli tatlı tüketilebilir. Ancak şerbetli tatlılardan kaçınılmalıdır” dedi.
AŞAMALI GEÇİŞ YAPIN
Bayram sabahı yapılacak ilk işin, oda sıcaklığında 1-2 bardak su yavaşça içmek olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Tekay Altundoğan,” Ramazan Bayramı’nda beslenme, en az günlük hayatımızdaki beslenme kadar önemlidir. Çünkü 1 aylık değişen beslenme sisteminin ardından rutine dönerken vücuda aniden yüklenilmemeli, aşamalı ve daha yumuşak geçişlerle normal beslenmeye dönülmelidir. Sabah yapılacak ilk iş oda sıcaklığında 1-2 bardak su yavaşça içilmeli, ardından hafif bir kahvaltı yapılmalıdır. Kahvaltı içeriği öğle yemeği veya akşam yemeği şeklinde olmamalı, klasik kahvaltılıklardan oluşmalıdır. Yumurta, peynir, zeytin, ceviz, yeşillik ve sebze, ekmek ya da galeta gibi yağsız karbonhidratların ilave edildiği dengeli bir kahvaltı önerilmektedir. Hamur işleri, kızartmalara ilk kahvaltıda tercih edilmemelidir” dedi.
AKŞAM YEMEĞİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Akşam yemeğinde çorba, salata ve yoğurt gibi yan yemeklerin mutlaka bulunması gerektiğini belirten Altundoğan, ağır et yemeklerinden kaçınılmasını ve yemeklerin ölçüsüne dikkat edilmesini önerdi. Ayrıca, Ramazan boyunca mide sağlığı için azaltılan porsiyonların bayramda birdenbire artırılmaması gerektiğinin altını çizdi. Mide sıkışmasının kalbe baskı yapabileceğine dikkat çeken uzman, rahat edebileceğiniz miktarda besin tüketmenin önemli olduğunu vurguladı.
TATLI YERİNE MEYVE VE EGZERSİZ
Bayram akşamları çay ve kahve tüketildikten sonra tatlı yerine meyve, kuru yemiş ya da kuru meyve tercih edilebileceğini söyleyen Altundoğan, gün sonunda 20-30 dakikalık hafif tempolu egzersizlerin rahatlamaya yardımcı olacağını belirtti. Ayrıca, bayram boyunca günlük 2,5 litre su içilmesinin önemli olduğunu belirten Altundoğan, çay ve kahvenin suyun yerine geçmediğine dikkat çekti.
BAYRAM ŞEKERLERİ VE ŞEKERLEMELERE DİKKAT
Bayram şekerleri tüketirken aşırıya kaçılmaması gerektiğini söyleyen Altundoğan, bitter çikolata ya da kuru meyve gibi sağlıklı alternatiflerin tercih edilebileceğini önerdi. Kan şekerinin ani dalgalanmalarını engellemek için ölçülere dikkat edilmesi gerektiğini belirten uzman, şekerlemelerin son kullanma tarihine ve ambalajlarına dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.
HASTALAR İÇİN ÖNEMLİ UYARILAR
Diyabet, tansiyon, kolesterol veya böbrek hastalığı gibi rahatsızlıkları olan kişilerin bayramda normal diyetlerine uymaya özen göstermeleri gerektiğini belirten Altundoğan, aşırıya kaçmamaları gerektiğini söyledi. Bayramda sağlıklı beslenerek daha keyifli ve dengeli bir kutlama yapılabileceğini vurgulayan Altundoğan, herkesin sağlıklı bir bayram geçirmesini diledi.
İlginizi Çekebilir