© Elazığ Günebakış Gazetesi

Başkan GÜRKAN: ‘Elazığ’ın Gelişimi Bizlerin Elinde!’

Başkan GÜRKAN: ‘Elazığ’ın Gelişimi Bizlerin Elinde!’

Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği Elazığ Şube Başkanı Tekin GÜRKAN, Bakış Haber’e şehrin ekonomisi ve potansiyeli hakkında önemli açıklamalarda bulundu
Haber – Editör: Aylin SOLMAZ
Elazığ MÜSİAD Başkanı Tekin GÜRKAN, Elazığ’ın var olan potansiyelini gün yüzüne çıkarma noktasında çalışmalar yürüttüklerini, özellikle şehrin var olan ekonomiye katkı sağlama konusunda atılacak ilk adımın hep birlikte hareket etmek olduğunu ifade etti. Bakış Haber’e özel açıklamalarda bulunan Başkan GÜRKAN, şehrin hak ettiği noktaya ulaşması konusunda birlikte hareket edilmesi gerektiğini söyledi.  
BAŞKAN GÜRKAN: ‘BİZ ANCAK TEK VÜCUT OLURSAK ŞEHRİMİZİ HAK ETTİĞİ NOKTAYA ULAŞTIRABİLİRİZ’
Elazığ’ın Doğu Anadolu’nun gelişen en büyük şehirlerinden biri olduğunu ifade eden Başkan GÜRKAN, ‘ Elazığ, tarihi eserleri, doğal güzellikleri, son derece gelişmiş ulaşımı, haberleşme imkanları, sağlık merkezleri, ülkemizin önemli barajları arasında yer alan Keban Barajıyla, Hazar Gölüyle, doğa harikası Buzluk Mağarasıyla, dini turizm açısından önem taşıyan türbeleriyle, Sağlık ve kaplıca turizmine uygun kaplıcalarıyla ve zengin folkloruyla, Türkiye'nin Turizm Sektörüne katkıda bulunabilen Doğu Anadolu'nun gelişen en büyük şehirlerinden biridir.  Tabi bizler MÜSİAD gibi şehrin en önemli lokomotifi sayılacak bir kuruluş temsilcileri olarak şehrimizin var olan potansiyellerinin gün yüzüne çıkarılması adına önemli çalışmalar yürütüyoruz. Elbette ki bu konuda olmazsa olmazımız birlik ve beraberlik ruhunun en üst seviyede olması. Biz ancak tek vücut olursak şehrimizi hak ettiği noktaya ulaştırabiliriz. Yoksa diğer türlü herkes kendi başına bir şeyler yapmaya çalışırsa maalesef bir adım yol alamayız. Şehrin var olan potansiyellerinin ekonomiye katkı sağlaması konusunda atılacak ilk adımdan son adıma kadar hep birlikte hareket edilmeli ve projeler bu mantıkla yürütülmeli. Aksi halde yerimizde sayarız ve bunun hiç kimseye faydası olmaz’ dedi.
‘ELAZIĞ’IN GELİŞİMİ BİZİM ELİMİZDE’
Elazığ’ın gelişiminin kurumlar arası iş birliği ile sağlanacağını vurgulan MÜSİAD Başkanı GÜRKAN, ‘Öncelikle şunu belirtmeliyim. Şehrimizdeki sıkıntılar demeyelim de eksik olan noktalar diyelim. Tabiri bu şekilde kullanırsak çok daha güzel olacağı kanaatindeyim. Yani sıkıntı dersek bugüne kadar şehrin gelişimi için yapılan her şeyi tamamen inkâr etmiş oluruz. Ben aslında şehrin sahip olduğu potansiyellerin Elazığ’ı kısa, orta ve uzun vadede hayata geçirilecek programlarla çok daha iyi noktalara taşıyacağına inanıyorum. Anlatmak istediğim olay şu. Aslında her şeyimiz var ancak bir harekete geçme noktasında biraz ağır davranıyoruz. Elazığ’ın gelişimi aslında yine bizlerin elinde. Siyaset kurumları, Sivil Toplum Kuruluşları, dernekler, medya ve üzerinde sorumluluk hissedenlerin sağlayacağı uyumla şehrimiz arzu edilen seviyeye ulaşabilir. Tıkanan noktalar birilerinin itici güç olmasıyla rahatça açılabilir. Elazığ batının doğuya, doğunun batıya, kuzeyin güneye, güneyin kuzeye açılan kapısı. Hangi bölgeye gidilirse gidilsin mutlaka Elazığ’dan geçilmek zorunda. İşte bu çok iyi bir fırsat. Bunu mutlaka değerlendirmek gerekiyor. Sanayi ve ticarette, tarımda, madencilikte, hayvancılıkta ve turizmde gerçekten çok iyi durumdayız. Sadece biraz cesaret ve kurumlar arası işbirliği gerekiyor. İşte bunu başarırsak daha hızlı büyümeye başlarız’ şeklinde konuştu. 


‘MÜSİAD OLARAK TEMEL AMACIMIZ, KOBİ SERMAYELERİNİ DAHA ETKİN BİR ŞEKİLDE BİR ARAYA GETİRMEK’
Girişimciliği desteklemek ve yatırımları yaygınlaştırma amacıyla temel amaçlarının KOBİ sermayelerini daha etkin bir şekilde bir araya getirmek, lokal ortaklıkları geliştirmek, yeni nesil kooperatifçiliği desteklemek olduğunu dile getiren Başkan GÜRKAN, “MÜSİAD’ın çıkış noktası da aslında tam olarak burası. Girişimciliği desteklemek ve yatırımları yaygınlaştırmak. Aslında bana göre girişimcilik bir ortaklık hedefidir. MÜSİAD olarak temel amacımız, KOBİ sermayelerini daha etkin bir şekilde bir araya getirmek, lokal ortaklıkları geliştirmek, yeni nesil kooperatifçiliği desteklemek, KOBİ’ler üzerinden şehrimizin ekonomisini inşa etmek, KOBİ şirketlerini güçlendirmek, KOBİ’leri sadece üretim değil hizmetler sektöründe de daha aktif hale getirmek. Ancak girişimcilik sadece KOBİ’leri maddi anlamda teşvik etmek ya da onları dış pazarlarda ortaklar ile buluşturmak değildir. Şirketleşme anlamında temel sorunlarımızdan biri bana göre, ortaklık kültürünün yerleşmemiş olması, diğeri ise kurumsal danışmanlık ve pazar araştırmalarının önemsenmemesidir. Aynı eksiklik maalesef kadın ve genç nüfusun girişimciliğe teşvik edilmesi politikalarında da yaşanıyor. Sosyal sınıflar ve cinsiyetlere uyumlu iş modelleri geliştirilmediğinden ve bu modeller uygun pazar-danışmanlık-kurumsal kültür ve ortaklık bilinci ile desteklenmediğinden, maalesef devlet teşvikleri ve yardımları, beklenen getiriyi elde edemiyor. İşte biz de tam olarak bu noktalardaki eksikliğin giderilmesi amacıyla çeşitli faaliyetler yürütüyoruz. Projelere taraf olan tüm firmalara ya da girişimcilere ortaklık kültürünü yerleştirme, olası iş modellerinin pazar-müşteri-rakip araştırmalarını yapma, uygun paydaşları uygun ortaklık modellerine yönlendirme ve bunun için MÜSİAD Akademi ile birlikte eğitim-bilgilendirme faaliyetlerini yürütme, Stratejik sektörleri, yeni yeşeren iş kollarını, yeni pazarları, yeni ticaret yollarını, yeni diplomatik ilişkileri, yeni tanıtım ve tutundurma modellerini takip etme ve bunları tüm üyelerimizle paylaşma gibi hedeflerimizi sahaya yansıtmaya gayret gösteriyoruz’ diye konuştu.

‘ELAZIĞ ÇOK ÖNEMLİ BİR İHRACAT POTANSİYELİNE SAHİP’
Elazığ çok önemli bir ihracat potansiyeline sahip olduğunu belirten MÜSİAD Başkanı GÜRKAN, ‘Elazığ’da; maden-taş, gıda sanayi, toprağa dayalı sanayi, dokuma ve tekstil sanayi, demir dışı metal sanayi, orman ürünleri sanayi, plastik sanayi ile genel imalat sanayine yönelik üretimler yapılıyor. Elazığ çok önemli bir ihracat potansiyeline sahip olmasına karşın maalesef ihracatçı firma sayısı ve ihracattan elde ettiği payıyla istenilen düzeyde değil. Tabi bilindiği üzere Türkiye dünyanın sayılı ekonomileri arasına girmek için çok önemli çalışmalar yapıyor hem bakanlık nezdinde hem de çeşitli desteklerle. Bu hedefe ulaşmak için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından birtakım programlar hazırlandı. Bu programlar kapsamında ihracat potansiyeli yüksek şehirler belirlendi. Elazığ’ımız da gerek madencilik, gerek alabalık ve gerek sanayi ürünleri açısından sahip olduğu bu potansiyellerle bu program kapsamına alındı. Bizler de Elazığ’ın sahip olduğu ihracat potansiyeli yüksek ürün sayısının daha da artması için çeşitli görüşmeler yapıyoruz ve bundan sonraki süreçte de daha fazla gayret göstererek şehrimizin ekonomisine katkı sağlamayı sürdüreceğiz. Bu konuyla ilgili MÜSİAD Genel Merkezimizin başlattığı bizim de destek verdiğimiz çok önemli bir projemiz var. “Yerli Üretim Milli Marka” adı taşıyan bu projeyle yabancı marka ve ithal ürün talebini en aza indirmek, yerli ve milli ürünlerin kullanımını teşvik etmek ve yerli üretimi artırmak hedefleniyor. Elazığ, barındırdığı genç nüfus ve yetişmiş insan gücüyle, çağımızın içinde bulunduğu dönüşümü yakalamanın ötesinde bu dönüşüme yön verebilecek bir potansiyele sahip. Elazığ’ımızın bu potansiyelinin açığa çıkarılması ve gelecekte adından söz ettirecek şehirlerden biri olabilmesi için ihtiyacımız olan şey yerli ve milli markalar ortaya çıkararak bu markalarımızla pazardan daha fazla pay alabilmek. İnovatif fikirleri yüksek teknolojiyle işleyip katma değeri yüksek ürünler üreterek bunları satmak, Elazığ’ı ekonomik anlamda gelecek hedeflerine taşıyacaktır. Bu doğrultuda MÜSİAD olarak, yerli ürünlerin, kamu ve özel sektör başta olmak üzere iç piyasada kullanımını özendirerek, yerli üreticileri desteklemek üzere projeler geliştiriyoruz’ dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER