© Elazığ Günebakış Gazetesi

Başkan Bulut:’Daha Modern Bir Hayvancılık İçin Daha Modern Bir Veteriner Hekimlik Arzuluyoruz’

Başkan Bulut:’Daha Modern Bir Hayvancılık İçin Daha Modern Bir Veteriner Hekimlik Arzuluyoruz’

Elazığ Veteriner Hekimler Odası Başkanı Cazim Bulut, Bakış Haber'e hayvan sağlığı üzerine önemli açıklamalarda bulundu.

Haber: İrem Yılmaz

Elazığ Bölgesi Veteriner Hekimler Odasının 1971 yılında kurulmuş bir bölge odası olduğunu söyleyen Başkan Bulut, önceki yıllarda Malatya, Adıyaman, Tunceli, Muş ve Bingöl illerini kapsayan bir oda olarak faaliyet gösterdiğini, fakat  süreç içerisinde Malatya ile Adıyaman odalarının ayrılması ve Muş veteriner odasının kurulmasıyla beraber Tunceli,Bingöl ve Elazığ illerini kapsayan bir yapıya büründüğünü belirtti.

“HAYVANSAL ÜRÜNLERİN GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE İŞLENMESİ VE SÜT İLE SÜT ÜRÜNLERİNİN ELDE EDİLMESİNDE TİTİZLİKLE ÇALIŞMAKTADIRLAR”

Odanın hizmetlerine değinen Bulut, odanın bölgedeki hayvan sağlığına yönelik büyük bir özveriyle çalıştıklarını belirterek, Elazığ’da 80 civarında, Bingöl ilinde 30 Tunceli ilinde ise 20 civarında klinikle küçükbaş, büyükbaş çiftlik hayvanları, patili dostlarımız dediğimiz ev ve süs hayvanlarına dönük olarak, odalarımıza bağlı veteriner hekimlerince sağlık hizmetleri sunulmaktadır” dedi.

Bulut, aynı zamanda gıda güvenliğine ilişkin, kamu dışı alanlarda çalışan veteriner hekimlerinin de önemli bir rol oynadığını söyledi.” Kesimhanelerde gıda parçalama tesislerinde çalışan meslektaşlarımız,  hayvansal ürünlerin güvenli bir şekilde işlenmesi ve süt ile süt ürünlerinin elde edilmesinde titizlikle çalışmaktadırlar” ifadesini kullandı.

“İL GENELİNDE HAYVAN SAĞLIĞINI ETKİLEYEBİLECEK HERHANGİ BİR SALGININ SÖZ KONUSU DEĞİL”

Sahada aktif olarak görev yapan kliniksel meslektaşların olduğunu dile getiren Bulut, hayvan hastalıkları ve hayvan hastalıkların tedavisi konusunda önemli görevler üstlendiklerini belirtti. Aynı zamanda kamu kurumlarında görev yapan veteriner hekimlerinde hayvan refahı ve hayvan koruyuculuğu yönünde çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

“Birkaç yıl önce şap salgını ile ilgili birtakım problemler yaşanmış olsa da, yapılan etkili müdahaleler sonucunda bu sorunun tamemen ortadan kaldırılmış durumda olduğunu” belirten Bulut, il genelinde hayvan sağlığını etkileyebilecek herhangi bir salgının söz konusu olmadığını ifade etti. Gerek insan sağlığını tehdit edebilecek ne de hayvan sağlığını tehdit edebilecek gerekse hayvanların kendi hastalıkları açısından şu an olumsuz bir durum söz konusu olmadığını vurguladı.

“YENİ DOĞAN BUZAĞILARDA ÇOK CİDDİ SORUNLARIMIZ VAR”

Geçmiş zamana bakıldığı zaman hayvan hastalıklarında  çeşitlenmelerin artığını gözlemlediklerini belirten Bulut, 1970 li yıllarla kıyaslandığı zaman günümüzde hem insanlarda hem de hayvanlarda daha fazla sayıda farklı hastalık türüyle karşılaşıldığının gözlemlendiğini, “Hayvan sağlığında da aynı şekilde yıllar önce çiftlik hayvanlarımızda görmediğimiz birçok hastalığı, bugün maalesef görmüş durumdayız” dedi.

 Özellikle de bölge itibariyle yeni doğan buzağılarda çok ciddi sorunlarımız var. Buzağı kayıplarının istemedikleri düzeyde olduklarını söyleyen Bulut, “Çok yüksek bu kayıpları asgariye indirebilmek için geleceğe dönük olarak nartotof hizmetlerinin daha aktif ve üst düzeyde uygulanması büyük önem taşımaktadı” ifadesini kullanarak, “Bizim arzuladığımız uzmanlık eğitiminin mutlaka günümüz hayvan hastalıklarına dönük olarak uzmanlık eğitimlerinin veteriner hekimlerce alınması artık elzem ve zaruri bir hal almıştır. Bununla ilgilide gelecek döneme geleceğe dönük olarak hayvan hastalıklarının çeşitlerinin artması söz konusu olabilir” dedi.

“DAHA MODERN BİR HAYVANCILIK İÇİN DAHA MODERN BİR VETERİNER HEKİMLİK ARZULUYORUZ”

Yoğun bir şekilde çıkan viral ve bakteriyel hastalıklara yönelik olarak ileride de çıkabilecek olası hastalıklara karşı da laboratuvar çalışması şartlarının oluşturulmasının önemine vurgu yapan Bulut, “Bakteriyel ve viral etkenlerin izole edilmesi ve bunlara karşı aşıların hızlı bir şekilde geliştirilmesi büyük önem arz etmektedir. Bizim arzuladığımız şeyler bunlardır. Daha modern bir hayvancılık için daha modern bir veteriner hekimlik arzuluyoruz.” ifadesini kullandı.

“VETERİNER HEKİMLERİMİZLE DAYANIŞMA İÇERİSİNDEYİZ”

Veteriner Hekimlerin dayanışma ve sürekli iletişim halinde çalıştıklarını belirten Bulut,”Şu anda odamıza bağlı olarak çalıştıkları için sürekli bir dayanışma ve iletişim içerisindeyiz. Bununla ilgili gerekse sahada çalışmalarımızla ilgili ve gerekse de odamız bünyesinde buna benzer çok ciddi sorunlar olduğu zaman hayvan sağlığında çok ciddi problemler karşılaştığımız zaman toplantılar düzenleyip gerekli dayanışmayı sağlama noktasında bizlerde meslektaşlarımıza öncülük etmekteyiz” dedi.

“ELAZIĞ’DA Kİ HAYVANCILIKTA ÇOK BÜYÜK BİR ERİME VAR”

Bugün itibariyle Türkiyenin geneline ve geçmişte Elazığ’da ki hayvancılığa baktığınızda  çok büyük bir erimenin olduğunu gözlemlediklerini söyleyen Bulut,

“Özellikle geçmişte besi hayvancılığı alanında ilimiz çok ileri bir düzeydeydi. Kars Erzurum ağrı gibi illerde getirilen besilik danalar Elazığ’da besiye alındıktan sonra batı illerine Ankara İzmir İstanbul Antalya gibi şehirlere et gönderilmekteydi. Ancak bugün geldiğimiz noktada,rakamsal olarak hayvan varlığımızın ciddi şekilde azaldığını gözlemliyoruz.” dedi.

Çeşitli sebeplerinin olduğuna değinen Başkan Bulut, “en önemli sebeplerinin  başında hayvancılığın artık üreticiye çok ciddi anlamda kazanç sağlamıyor oluşudur. Bu durum, Elazığ hayvancılığını da tıpkı Türkiye genelinde olduğu gibi olumsuz yönde etkilemektedir”ifadesini kullandı.

Temennilerinin  sektörün gelecekte hak ettiği yere ulaşmasının olduğunun vurgusunu yapan Bulut, “Özellikle Uluova ve Kuzova sulama projelerinin tamamlanmasının ardından,  hayvancılığa dönük bitkisel üreimin artırılmasıyla beraber maliyetlerin düşmesini ve bu sayede çiftçimizin üreticimizin yeniden hayvancılığa yönelmesini umut ediyoruz. Bu doğrultuda bugün ki rakamlardan daha üst düzeye çıkma ihtimalimiz olabilir diye düşünüyoruz” dedi.

“SAHİPSİZ HAYVANLARLA İLGİLİ ÇOK CİDDİ ÇALIŞMALAR YÜRÜTMEKTEYİZ”

“Biz elazığ bölgesi veteriner hekimler odası olarak, gerek ilimiz hayvancılığına olası katkılarımız gerekse de özellikle son günlerde gündem de olan sahipsiz hayvanlarla ilgili çok ciddi çalışmalar yürütmekteyiz diyerek Elazığ Belediyesiyle bu kapsamda bir protokol imzalayacaklarını belirtti.

Amaçlarına değinen Bulut, “günümüzde sahipsiz  hayvanların popülasyonunun artması toplumsal bir sıkıntı haline gelmiştir ifadesini kullanarak, “2004 yılında yürürlüğe giren 5996 sayılı Hayvanları koruma kanunu’na rağmen bazı aksaklıklar yaşanmıştır. Özellikle sahipsiz hayvanların sayısını kontrol altına almada büyük rol oynayan kısırlaştırma uygulamalarının ülke genelinde yeterince ve düzenli şekilde yapılmıyor olması, bu artışın en büyük nedenlerinden biridir” dedi.

Bu popülasyonun belirli bir seviyede tutulmasının hem çevre sağlığı açısından hem insan sağlığı açısından hem de hayvan sağlığı açısından çok anlamlı olacağının vurgusunu yapan Bulut, “Sadece hayvanların saldırganlıklarıyla ilgili değil, sağlık yönünden de yaklaşmak gerekiyor. Sahipsiz köpeklerin ,çiftlik hayvanlarına bulaştırabileceği  çok ciddi hastalıklar vardır. Bu hastalıklar hem verim kayıplarına neden olmakta hem de hayvan sağlığını ciddi şekilde tehdit etmektedir. Aynı zamanda köpeklerden insanlara bulaşabilen  birçok bakteriyel ve paraziter hastalıklar da halk sağlığı açısından tehlikeli bir boyuta ulaşmış durumdadır dedi. Elazığ bölgesi veteriner hekimler odası olarak sahipsiz hayvan popülasyonunun azaltılması konusunda Elazığ Belediyesiyle iş birliği yapacaklarını söyleyen Bulut, “İmzalanacak olan bu protokol kapsamında, özellikle belediyenin sorumluluğunda olan sahipsiz köpeklerin ve kırsal bölgelerden getirilecek hayvanların kısırlaştırma işlemleri, odamıza bağlı veteriner hekimlerince gönüllük esasına göre, herhangi bir maddi talep olmaksızın buna katkı vereceğiz”ifadelerini kullandı.

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER