Başkan Ayaz: ‘Şehrin İnşası İçin Elbirliği Şart’
GÜNDEMBaşkan Ayaz: ‘Şehrin İnşası İçin Elbirliği Şart’ İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Miraç Ayaz, 2020 ve 2023 depremleri sonucu yıkılan yapılar yeniden inşası ile ilgili açıklamalarda bulundu.
İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Miraç Ayaz, 2020 ve 2023 depremleri yıkılan yapıların yeniden inşası için Elazığ Valiliği ve Elazığ Belediyesi öncülüğünde bir Kentsel Dönüşüm Masası kurulması gerektiğini söyledi.
İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Miraç Ayaz, 2020 ve 2023 depremleri sonucu yıkılan yapılar yeniden inşası ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Elazığ İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Miraç Ayaz, 2020 Elazığ depreminden beri Elazığ'da ağır hasarlı binalar yıkıldıktan sonra ciddi anlamda bir inşaat başlamadığını ifade ederek, “Üzerine bir de 6 Şubat depremini vurunca şehrin şu anda yapıma muhtaç en az 50 bin konutu bulunmaktadır. Bu tabii ki devasa büyük bir iş yükü anlamına geliyor, burada müteahhitlerden tek başına bu işi yapılması beklenemez. Haliyle de zaten 5 yıldır ada bazlı anlamında bir inşaat yenilenmesi yapılmadı. Bunun sebebi yap-sat müteahhitlerinin tek başına vatandaşları bir araya toplayıp ikna etme süreciyle vakit kaybetmesidir. Bu nedenle müteahhitlerimiz şu anda kentsel dönüşümden uzak kaçıyorlar. Bu durumun tek bir çözümü var. Resmi kurumların, Valilik ve belediyenin öncülüğünde bir Kentsel Dönüşüm Masası Kurulmadır. Bu masanın kurulmasına öncülük etmeye Elazığ Müteahhitler Derneği olarak hazırız” dedi.
Elazığ İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Miraç Ayaz açıklamasının devamında: “Biz Elazığ İnşaat Müteahhitleri Derneği olarak kendi içimizde 100'e yakın yönetim kurulu üyemiz var bu 100 müteahhit bu işi birleşerek yapmaya hazır. Bizim kendi içimizde müteahhitlerin yan meslekleri olan inşaat malzemeleri beton fabrikaları, mobilya fabrikaları, alçı fabrikaları, inşaatın işçilik kalemleri gibi birçok yan kola da hakim olmamız sebebiyle ada bazlı dönüşümü çok rahatlıkla düşük maliyetlerle yapabiliriz. Bizim önümüzdeki en büyük engel vatandaşlarla olan anlaşma engelidir. Vatandaşlarla aramıza bir köprü görevi gören bir yapı kurulursa müteahhitlerin Elazığ’ı yenilenmesi 5 yıl ile 10 yıl içerisinde bitebilir. Ancak resmi kurum olmayınca vatandaşlarla müteahhitler karşı karşıya geldiği zaman çok büyük bir uyumsuzluk, çok büyük bir anlaşmazlık oluyor. Bu da kentsel dönüşümün önündeki en büyük engel olarak karşımıza çıkıyor. Bu engelli aşmanın tek yolu resmi kurumların müteahhitlere aracılık etmesidir.
Şimdi Istanbul' da bazı belediyelerde örnekleri var çalışmalar yapılmış vatandaşların ikna süreci piyasa şartlarına göre yapılmış. Yapılacak işi son imza aşamasına getirip müteahhitler arasında açık veya kapalı ihale yöntemiyle kat karşılığı olarak kentsel dönüşüme sunuyorlar. Burada vatandaşla müteahhit uğraşamaz. Ve güven problemi de çıkıyor. Vatandaşın aklında hep bir soru. Acaba müteahhit beni kandırıyor mu? Tüm bu sorunlar şehrin kentsel dönüşümünün önündeki en büyük engeldir. Bakınız İstanbul’da Ankara'da Emlak Konut gibi firmalar var. Emlak Konut'la çalışılıyor. Emlak Konut öncülüğünde çalışıyor. Emlak Konut orada bir firmayla ortak olarak vatandaşlara güvence sağlıyor. Bu güvence sebebiyle de vatandaşlar gönül rahatlığıyla işlerini müteahhitte yaptırabiliyor.
Bizim de talebimiz Elazığ Pilot ile olsun il örnek olsun bir masa kuralım ada bazlı dönüşümü başlatalım. Elazığ Müteahhitler Derneği bu işi yapmaya hazırdır ve gönüllüdür” ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir