© Elazığ Günebakış Gazetesi

Bankaya Borcu Olanlar ve Kredi Çekecekler Dikkat!

Kredi Faizlerinde Düşüş

Son dönemde ihtiyaç ve tüketici kredilerinde gözle görülür bir faiz düşüşü yaşanıyor. Merkez Bankası'nın verilerine göre, 12 Temmuz'da yüzde 77,90 olan ihtiyaç kredisi faizleri, 6 Eylül itibarıyla yüzde 71,65 seviyesine geriledi. Peki, faizlerdeki bu düşüşün arkasındaki nedenler nelerdir ve bu eğilim devam edecek mi?

İHTİYAÇ KREDİSİ FAİZLERİNDE İKİ AYDA 6 PUANLIK GERİLEME

Türkiye'de kredi borcu olanları ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Son iki ayda ihtiyaç kredisi faizleri 6,25 puan düşerek büyük bir değişim gösterdi. 12 Temmuz’da yüzde 77,90 olan faiz oranı, 6 Eylül’de yüzde 71,65'e kadar geriledi. Faizlerdeki bu düşüş, kredi kullanacak vatandaşlar için umut verici bir gelişme olarak dikkat çekiyor.

EKONOMİST BAYRAM: LİKİDİTE FAZLASI KREDİ FAİZLERİNİ DÜŞÜRDÜ

Konuyla ilgili Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, kredi faizlerindeki düşüşün ardında bankalardaki likidite fazlasının yattığını belirtti. Bayram, yaptığı açıklamada, “Bankaların ellerinde likidite fazlası bulunuyor ve bu durum kredi faizlerinin düşmesine neden oluyor” ifadelerini kullandı. Yeni ekonomi yönetiminin göreve gelmesiyle faizlerin hızla artırıldığını vurgulayan Bayram, piyasadaki likidite durumuna bağlı olarak kredi faizlerinde çeşitlilik yaşandığını ifade etti.

Bayram, faizlerdeki bu düşüşü yurt dışından Türkiye’ye gelen portföy akımlarının da etkilediğini belirtti. Türkiye’ye döviz girişi olduğunda piyasada likidite fazlası oluştuğunu ve bankaların ellerindeki bu fazlalığı kredi faizlerine yansıttığını dile getirdi.

FAİZ DÜŞÜŞÜ DEVAM EDECEK Mİ?

Kredi faizlerindeki düşüşün devam edip etmeyeceği ise merak konusu. Ekonomist Bayram, ilerleyen dönemde faizlerin daha da gerileyebileceğini öngörüyor. Bayram, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimine başlamasının ardından Türkiye’ye fon girişlerinin artabileceğini ve bunun da kredi faizlerinin daha da düşmesine yol açacağını ifade etti. Bayram, “Yabancı yatırımcılar, Türkiye’deki yüksek faizden yararlanmak için ülkeye giriş yapacaklar. Bu da likidite fazlası oluşturarak vatandaşlara daha düşük maliyetli krediler sunulmasına katkı sağlayacak” dedi.

SONUÇ OLARAK FAİZLERDE DAHA FAZLA GERİLEME BEKLENİYOR

Kredi faizlerinde yaşanan düşüş, ekonominin genel gidişatına bağlı olarak devam edebilir. Özellikle yurt dışından gelen yabancı yatırımlar ve Fed'in faiz politikaları, Türkiye'deki kredi maliyetleri üzerinde belirleyici olacak. Mevcut likidite fazlası ve fon akışları sayesinde, önümüzdeki süreçte faizlerin daha da düşmesi bekleniyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER