© Elazığ Günebakış Gazetesi

Artikülasyon Bozukluğu ve Tedavisi

Artikülasyon Bozukluğu ve Tedavisi Dil ve Konuşma Terapisti Fatih Özdemir Bakış Haber'e özel açıklamalarda bulundu.

Dil ve Konuşma Terapisti Fatih Özdemir Bakış Haber'e özel açıklamalarda bulundu. Artikülasyon bozukluğunu açıklayan Dil ve Konuşma Terapisti Fatih Özdemir, "Artikülasyon bozukluğu, konuşmanın motor üretimiyle ilgili zorlukları veya konuşmaya ait belirli seslerini üretememeyi ifade eder. Bazı bireyler, sesleri eksik, yanlış ya da anlaşılması güç bir şekilde üretebilir. Örneğin bazı bireyler ‘’kalem’’ sözcüğünü ‘’talem’’ şeklinde veya ‘’arı’’ sözcüğünü ‘’ayı’’ şeklinde üretebilirler." Dedi.

Özel Haber: Kenan Toprak

Bakış Haber olarak dil ve konuşma terapisti Fatih Özdemir ile Artikülasyon hakkında bir röportaj gerçekleştirdik. Artikülasyon hastalığı nedir tedavisi nasıl yapılır, artikülasyon hastalarının toplumsal bakışları hakkında bilgiler veren Özdemir, "Artikülasyon bozukluğu, bireylerin konuşma isteğini azaltabilir. “Yanlış anlaşılırsam?” kaygısı, kişinin kendini geri çekmesine neden olabilir. Ancak unutmamalıyız ki konuşmak bir beceri olduğu kadar bir ihtiyaçtır. Bu bireylerin topluma kazandırılması, yalnızca onların değil, hepimizin sorumluluğundadır. Daha bilinçli bir toplum, bu zorlukların üstesinden gelmek için güçlü bir adım olacaktır." Dedi.

"GÜNLÜK HAYATIMIZDA İLETİŞİMİN ÖNEMİ TARTIŞILMAZ"

Artikülasyon bozukluğundan bahseden Dil ve Konuşma Terapisti Fatih Özdemir, "Günlük hayatımızda iletişimin önemi tartışılmazdır. İletişimi beden dilimiz, jest mimiklerimiz, bazen bir bakış veya sosyal medya araçlarıyla kurabilmemizin yanında konuşmak en kıymetli iletişim aracımızdır.  Konuşma, sesler sözcükler cümleleri yan yana getirerek gerçekleştirdiğimiz doğal bir süreçtir. Fakat konuşmak veya her sesi kusuruz üretebilmek herkes tarafından eksiksiz yapılabilen bir şey mi?  Artikülasyon bozukluğu yaşayan bireyler için bu süreçleri yalayabilmek biraz zor olabilir." Dedi

"YANLIŞ ANLAŞILIRSAM? KAYGISI"

Artikülasyon bozukluğuna sahip bireylerin toplumsal bakışları hakkında açıklamalar yapan Fatih Özdemir "Artikülasyon bozukluğu, bireylerin konuşma isteğini azaltabilir. “Yanlış anlaşılırsam?” kaygısı, kişinin kendini geri çekmesine neden olabilir. Ancak unutmamalıyız ki konuşmak bir beceri olduğu kadar bir ihtiyaçtır. Bu bireylerin topluma kazandırılması, yalnızca onların değil, hepimizin sorumluluğundadır. Daha bilinçli bir toplum, bu zorlukların üstesinden gelmek için güçlü bir adım olacaktır.Toplumumuzda başka dil ve konuşma bozuklukları gibi artikülasyon bozukluğu da bazen bireyin zekâsı veya eğitimiyle ilişkilendirilebilir. Ancak bu yanlış bir bakış açısıdır. Artikülasyon bozukluğu çevresel etmenler, konuşma kaslarının gelişimindeki eksikliklerle beraber görülebilir. Bu yüzden anlayış ve sabırla yaklaşmak onların hayatını daha da kolaylaştırır." Diye konuştu

ARTİKÜLASYON BOZUKLUĞU NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR?

Artikülasyon bozukluğu ve belirtileri hakkında bilgiler veren Özdemir, "Artikülasyon bozukluğu, konuşmanın motor üretimiyle ilgili zorlukları veya konuşmaya ait belirli seslerini üretememeyi ifade eder. Bazı bireyler, sesleri eksik, yanlış ya da anlaşılması güç bir şekilde üretebilir. Örneğin bazı bireyler ‘’kalem’’ sözcüğünü ‘’talem’’ şeklinde veya ‘’arı’’ sözcüğünü ‘’ayı’’ şeklinde üretebilirler.

Bu durum çoğunlukla çocuklarda görüldüğü gibi yetişkin insanlarda görülme sıklığı oldukça fazladır. Konuşmaya ait seslerin artikülasyon kaynaklı bozukluklarının terapisi de yine çocuklarda ve yetişkinlerde benzer süreçlerle yapılabilir. Artikülasyon bozukluğunu belirlemek çocuklarda her yaş grubunda değişiklik gösterir. Çünkü örneğin ‘’r’’ sesinin hatalı üretimi 4.5 yaşlardaki bir çocuk için tolere edilebilirken 6.5 -7 yaşından büyük çocuklar için artık bir desteğe ihtiyaç duyduğu söylenebilir. Yetişkinler ve 6.5- 7 yaşından büyük çocuklar için herhangi bir sesi yanlış üretmek artık terapi alması gerektiğini gösterir çünkü bu yaş aralığından sonrası için sesin doğal yollarla kazanımı oldukça zordur." İfadelerini kullandı.

"TEDAVİ VE TERAPİ AYNI ZAMANDA YAPILABİLİR"

Artikülasyon bozukluğunun nasıl düzeleceğini anlatan dil ve konuşma terapisti Fatih Özdemir,

Artikülasyon bozukluğunun terapisi için başvurmanız gereken meslek mensupları Dil ve Konuşma Terapistleridir. Terapist, öncelikle yapacağı standardize testler veya aldığı konuşma örnekleriyle bireyi değerlendirir. Sonrasına terapinin gidişatı ve sıklığı konusunda planlamasını yapar. Daha sonra çeşitli tekniklerle var olan artikülasyon bozukluğunu gidererek, bireyin üretemediği veya yanlış ürettiği sesin günlük hayatta iletişim kurarken kullanabilmesine destek olur. Bazı durumlarda artikülasyon bozukluğunun sebebi artikülatör organların yapısal bozukluğu veya işitme kaybı gibi sorunlar olabilir. Bu durumlarda ilgili terapist, bireyi KBB, Ortodonti, Odyoloji gibi başka alanlardan değerlendirme veya tedavi alması için yönlendirme yapabilir. Bu gibi multidisipliner çalışmalarda önce tedavi, sonrasında terapi veya tedavi ve terapi aynı zamanda yapılabilir.

Artikülasyon bozukluğu, doğru bir teşhis ve terapi süreciyle büyük ölçüde aşılabilir. Çocukluk döneminde erken fark edilmesi, bu sorunun ilerlemesini engellemek adına kritik öneme sahiptir. Eğer konuşurken kendinizi doğru ifade edemediğinizi düşünüyor, bazı sesleri çıkarırken zorlanıyor veya bu durumun sosyal hayatınızı etkilediğini hissediyorsanız, veya bu durumları çocuğunuzda/yakınınızda gözlemliyorsanız yalnız değilsiniz. Dil ve konuşma terapisi, bu zorlukları aşmanız ve kendinizi en iyi şekilde ifade etmeniz için etkili bir yol sunar. Her kelimenin, her sesin değeri var; sizin sesinizin de! Bir uzmandan destek alarak iletişimdeki gücünüzü keşfedebilir ve özgüvenle konuşmanın keyfini yaşayabilirsiniz. Geç kalmadan harekete geçin, çünkü her değişim bir adımla başlar" Dedi.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER