Açlık ve Yoksulluk Sınırında Rekor Artış: Asgari Ücretle Fark Daha da Açıldı
GÜNDEMAçlık ve Yoksulluk Sınırında Rekor Artış: Asgari Ücretle Fark Daha da Açıldı TÜRK-İŞ, Kasım 2024’e ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Verilere göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenmesi için gereken açlık sınırı 20 bin 562 lira, yoksulluk sınırı ise 66 bin 976 lira 7 kuruş olarak belirlendi.
TÜRK-İŞ, Kasım 2024’e ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Verilere göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenmesi için gereken açlık sınırı 20 bin 562 lira, yoksulluk sınırı ise 66 bin 976 lira 7 kuruş olarak belirlendi.
Asgari ücret ile bu rakamlar arasındaki farkın büyümesi, gelir adaletsizliğini ve yaşam maliyetindeki artışı bir kez daha gözler önüne serdi.
AÇLIK SINIRI VE ASGARİ ÜCRET ARASINDAKİ FARK BÜYÜYOR
TÜRK-İŞ verilerine göre, Ocak 2024’ten itibaren net 17 bin 2 lira olarak belirlenen asgari ücret, dört kişilik bir ailenin açlık sınırının yaklaşık 3 bin 560 lira altında kaldı. Yoksulluk sınırı ile asgari ücret arasındaki fark ise 49 bin 974 lira gibi çarpıcı bir seviyeye ulaştı.
BEKAR ÇALIŞANLAR İÇİN YAŞAM MALİYETİ ARTIYOR
Araştırmaya göre, bekar bir çalışanın "yaşama maliyeti" de Kasım ayında 26 bin 712 lira 30 kuruş olarak hesaplandı. Bu rakam, asgari ücretin neredeyse 1,5 katı düzeyinde bir harcama gerektiriyor.
MUTFAK ENFLASYONU YÜKSELİŞTE
Kasım ayında mutfak enflasyonunda bir önceki aya göre yüzde 0,64, son 10 aylık dönemde ise yüzde 42,47 oranında artış kaydedildi. Yıllık değişim oranı yüzde 46,60, yıllık ortalama artış ise yüzde 67,20 oldu. Bu artışlar, özellikle temel gıda harcamalarının dört kişilik bir aile için giderek daha da zorlayıcı hale geldiğini gösteriyor.
YOKSULLUK SINIRI TÜM ZORUNLU HARCAMALARI KAPSIYOR
66 bin 976 lira 7 kuruş olarak belirlenen yoksulluk sınırı, sadece beslenme değil; giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık gibi tüm zorunlu harcamaları içeriyor. Bu rakam, mevcut asgari ücretle yaşayan ailelerin geçim şartlarının ne kadar zorlaştığını açıkça ortaya koyuyor.
EKONOMİK ZORLUKLAR DERİNLEŞİYOR
Artan açlık ve yoksulluk sınırı, toplumun büyük bir kesimini etkileyen ekonomik sorunların boyutlarını gözler önüne sererken, alım gücünün düşmesi ve enflasyon oranlarının yüksekliği, geçim sıkıntısını derinleştiriyor.
İlginizi Çekebilir