© Elazığ Günebakış Gazetesi

Açık büfe Kalkıyor mu? Bakanlık, Otellerdeki Açık Büfeleri Mercek Altına Aldı! Gıda İsrafı Azaltılacak

Açık büfe Kalkıyor mu? Bakanlık, Otellerdeki Açık Büfeleri Mercek Altına Aldı! Gıda İsrafı Azaltılacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, otellerde yaşanan gıda israfını önlemek amacıyla yeni bir inceleme başlattı.

Açık büfe sistemiyle sunulan yemeklerdeki israf, detaylı bir şekilde araştırılacak ve bu doğrultuda bir yol haritası belirlenecek.

DÜNYADAKİ GIDA İSRAFI ALARM VERİYOR

Dünyada her yıl üretilen gıdaların üçte birinin israf edildiği belirtilirken, bunun yüzde 40'ının otel, restoran ve benzeri toplu tüketim alanlarından kaynaklandığı vurgulandı. Bu israf, her yıl milyonlarca insanı doyurabilecek miktarda gıdanın çöpe gitmesine neden oluyor. Yapılan araştırmalar, dünyada her dokuz kişiden birinin açlıkla mücadele ettiğini ortaya koyarken, israf edilen gıdanın üçte birinin açlık çeken insanlara yeterli olabileceği ifade ediliyor.

TÜRKİYE'DE YILLIK 18 MİLYON TON GIDA ÇÖPE GİDİYOR

Türkiye’de her yıl yaklaşık 18 milyon ton gıdanın israf edildiği tahmin ediliyor. Bu çerçevede Tarım ve Orman Bakanlığı, 2020 yılında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) desteğiyle "Gıdanı Koru-Sofrana Sahip Çık" projesini hayata geçirmişti. Bu proje kapsamında oteller, restoranlar ve yemekhanelerde çöpe atılan gıda artıklarının hayvan yemine dönüştürülmesi sağlandı ve farkındalık çalışmaları yürütüldü.

AÇIK BÜFE SİSTEMİ İNCELEME ALTINDA

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda israfını önlemeye yönelik çalışmalarına yeni bir araştırma ile devam ediyor. Bu kapsamda açık büfe sistemiyle sunulan yiyeceklerin israfa ne ölçüde katkı sağladığı araştırılacak. Bakanlık, her şey dahil otel konseptinde ve butik otellerde tabaklardan geri dönen yiyeceklerin miktarını inceleyerek, israfın önlenmesi için gerekli adımları atmayı planlıyor.

MUTFAK YÖNETİMİ VE PLANLAMA MASAYA YATIRILACAK

Gıda israfının nedenleri arasında hatalı pişirme yöntemleri, yanlış menü planlaması ve aşırı büyük tabak kullanımı gibi faktörler öne çıkıyor. Bakanlık, mutfak şeflerinin ve personelinin gıda israfına yönelik bilgi düzeylerini de analiz ederek, hazırlayacağı rapor doğrultusunda paydaşlarla birlikte israfı önlemeye yönelik adımlar atacak. Özellikle stok yönetimi ve dekorasyon amaçlı kullanılan gıdalar da bu araştırmanın önemli başlıkları arasında yer alıyor.

TÜKETİCİ BİLİNCİ VE DEMOGRAFİK PLANLAMA ÖN PLANDA

Bakanlık, israfın önlenmesi için sadece otellerde değil, aynı zamanda tüketicilerde de bilinç oluşturmayı hedefliyor. Bu doğrultuda eğitim programları düzenlenerek, insanların gıda tüketimi konusunda daha dikkatli olmaları sağlanacak. Ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da desteğiyle, sorumlu turizm anlayışı çerçevesinde, misafirlerin demografik özelliklerine uygun gıda üretim planlaması yapılması gündeme gelecek.

GIDA İSRAFININ ÖNLENMESİ ÇEVREYİ DE KORUYACAK

Tarım Bakanlığı'nın verilerine göre, her bir milyon kilogram kurtarılan gıda 40 olimpik yüzme havuzu kadar su tasarrufu sağlayabilir. Ayrıca, bu tasarruf bir televizyonun bin yıldan fazla açık kalması için gerekli olan enerji miktarına eşdeğer ve yaklaşık 270 bin ağaç dikimine karşılık gelen bir çevresel fayda yaratıyor. Bu doğrultuda, gıda israfının önlenmesiyle hem su hem de enerji tasarrufu sağlanarak sürdürülebilir bir gıda sistemi kurulacak.

PAKETLİ GIDALARDA YENİ DÜZENLEMELER YOLDA

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda paketlerinin üzerinde yer alan parti numarası veya işaretlerinin tanımlanmasına yönelik yeni bir düzenleme hazırlıyor. Bu düzenlemeyle birlikte, işletmeciler ürünlerde kullandıkları parti numarası veya işaretlerini kayıt altına alacak ve gerektiğinde bakanlığa sunacak. Parti işareti bulunmayan gıdaların ise piyasaya sürülmesi yasaklanacak.

 

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER