600 Bin Kamu İşçisi İçin Toplu Sözleşme Süreci Başladı
GÜNDEM600 Bin Kamu İşçisi İçin Toplu Sözleşme Süreci Başladı
Kamuda çalışan yaklaşık 600 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sürüyor. Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) ile işçi tarafını temsil eden TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ arasında devam eden müzakerelerde, ilk zam talepleri kamuoyuna yansıdı.
Karayolları, demiryolları, enerji santralleri, üniversiteler, hastaneler ve çeşitli bakanlıklar gibi birçok kamu kurumunu kapsayan sözleşmelerde, kamu işçilerinin yeni dönem maaş artışları belirlenecek.
İLK ZAM TALEBİ: %50 ARTIŞ VE REFAH PAYI
TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’in 27 Şubat'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na sunduğu ortak teklif çerçevesinde:
Günlük en düşük brüt ücretin 1800 TL’ye yükseltilmesi,
2025’in ilk 6 ayında %50, ikinci 6 ayında ise %25 zam yapılması,
Bu oranlara ek olarak %10 refah payı verilmesi talep edildi.
Toplu sözleşme sürecinin ilk aşamasında, idari maddeler büyük ölçüde müzakere edildi. Şimdi gözler, işveren tarafının vereceği ilk zam teklifinde.
TÜHİS İLK TEKLİFİNİ SUNACAK
Sürecin bir sonraki adımı, TÜHİS’in genel merkezinde gerçekleştirilecek toplantı ile devam edecek. Taraflar, yarın saat 14.00’te bir araya gelerek ilk resmi zam teklifini görüşecek.
BAKAN IŞIKHAN: "ORTAK NOKTADA BULUŞACAĞIZ"
Toplu sözleşme sürecine ilişkin konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, AK Parti grup toplantısı öncesinde basına yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’in tekliflerini aldık. Şu anda değerlendirme sürecindeyiz. İnşallah bir araya gelip ortak bir noktada buluşacağız.”
Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri önümüzdeki günlerde de devam edecek ve kamu çalışanlarının maaşlarını belirleyecek kararların kısa süre içerisinde netleşmesi bekleniyor.
İlginizi Çekebilir