2025 Ekonomi Anketi: Gençler Umutsuz, Ekonomik Algı Negatif
EKONOMİ2025 Ekonomi Anketi: Gençler Umutsuz, Ekonomik Algı Negatif
Nisan 2025 Türkiye Raporu’na göre, ekonomiye dair halkın algısı hâlâ olumsuz. Ancak, geçtiğimiz aya göre olumsuz görüşlerde bir azalma gözlemlense de, büyük bir kesim ekonomiyi kötü olarak değerlendirmeye devam ediyor. Özellikle gençler, üniversite mezunları ve öğrenciler, ekonomik gidişattan en umutsuz kesimler arasında yer alıyor. Bir yıl sonrasına dair ise sınırlı bir iyimserlik gözlemleniyor.
EKONOMİYE BAKIŞTA KÜÇÜK BİR İYİLEŞME
İstanbul Ekonomi Araştırma ve Danışmanlık tarafından yapılan araştırmaya göre, katılımcıların %69’u ekonomiyi “çok kötü” veya “kötü” olarak değerlendiriyor. Bu oran, geçtiğimiz ayda %74’tü. Ekonominin durumu hakkında “ne iyi ne kötü” diyenlerin oranı %16’da kalırken, “çok iyi” veya “iyi” diyenlerin oranı ise %14’e yükseldi.
GENÇLER VE ÖĞRENCİLER EN UMUTSUZ KESİM
Rapor, gençler arasında ekonomik memnuniyetsizliğin daha belirgin olduğunu ortaya koyuyor. 18-34 yaş grubunda ekonomiyi olumsuz değerlendirenlerin oranı %73,2’ye ulaşırken, 35-54 yaş grubunda bu oran %68,1, 55 yaş ve üzeri grubunda ise %67,1 olarak kaydedildi. Ekonomik kötümserlik gençler arasında daha belirgin bir şekilde artmış durumda.
SİYASİ GÖRÜŞLERE GÖRE FARKLI EKONOMİK ALGILAR
Siyasi görüşlere göre de ekonomik algılarda farklılıklar görülüyor. MHP seçmeninde olumsuz ekonomik görüşlerin arttığı gözlemlenirken, AK Parti seçmeninde bu oran %39,4 olarak belirlendi. Muhalefet partilerinin seçmenlerinde ise ekonomi algısı uzun süredir olumsuz. CHP seçmenlerinde bu oran %94,8, DEM Parti seçmenlerinde %94,0, İYİ Parti seçmeninde ise %90,7 olarak kaydedildi.
İSTİHDAM GRUPLARINA GÖRE EKONOMİK ALGI FARKLILIKLARI
Ekonomiyi olumsuz değerlendirenlerin oranı, istihdam gruplarına göre de farklılık gösteriyor. Öğrenciler, ekonomiyi “çok kötü” veya “kötü” olarak değerlendiren en büyük grup oldu ve oranları %83’e kadar yükseldi. Öğrencileri, %73 ile günlük ve özel sektör çalışanları takip ederken, memurların oranı %64, işverenlerin ise %63 oldu.
Özetle:
Ekonomiye dair olumsuz algı devam ediyor. Gençler ve öğrenciler en umutsuz kesimler arasında. Bir yıl sonrasına dair sınırlı bir iyimserlik gözlemleniyor. Siyasi görüşlere göre ekonomik algılar farklılık gösteriyor. İstihdam grupları arasında ekonomiyi olumsuz değerlendiren oranı en yüksek olan grup öğrenciler.Bu rapor, Türkiye’nin ekonomik durumu hakkında halkın genel algısını ve özellikle gençler ile öğrencilerin yaşadığı umutsuzluğu gözler önüne seriyor.
İlginizi Çekebilir