Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi (HAZARSAM) olarak Elazığ’ın Kurtuluş Planı kapsamında çalışmalarını sürdüren Prof.Dr. Bilal Çoban 2034 yılına kadar şehrin bölgesel kalkınmasına katkı sunacak projelerini basınla paylaşmaya devam ediyor.
Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban daha önce basın aracılığıyla kamuoyuna 20 ana başlıkta Elazığ’ın Kurtuluş Planını açıklamıştı. Bilal Çoban, geçtiğimiz günlerde Eğitim, tarım ve hayvancılık ve su ürünleri sektöründeki planlarını kamuoyu ile paylaştı. İlçelere göre hazırlanan raporları da paylaşmaya başlayan Bilal Çoban ilk olarak Palu’nun kurtuluş planını açıkladı.
“PALU İLÇELERİN GELİŞMİŞLİK ENDEKSLERİNDE 806. SIRADA, BU PALU’YA HAKSIZLIK”
Palu’ya yaptığı ziyarette ilk olarak esnaf ile bir araya gelen Bilal Çoban Daha sonra 2040 planındaki Çevre Şehircilik planının Elazığ’a zarar vereceğini savunan Bilal Çoban 2034 İçin hazırlanan Kurtuluş planı hakkında konuştu. Çoban, “2040 yılında bir çevre şehircilik planı yapılmıştı ve biz buna şiddetle karşı çıkmıştık 2040 planı Elazığ’ı bitirme planıdır demiştik. Şimdi o itirazımızın karşılığında 2034 planıyla ilgili buradayız. Bildiğiniz gibi geçen 873 ilçenin gelişmişlik endeksleri açıklandı ve Palu 806. Oldu. Bu bir haksızlık. Üreten şehir Palu, satan şehir Palu. Erzurum’a, Erzincan’a, Bingöl’e, Şam’a ve Halep’e satış yapan Palu üreten Palu bugün 806. Sırada olmamalıydı. Buna karşı duracağız ve buna Palu’nun kurtuluş planıyla karşı duracağız” dedi.
“PROJELERİN TAMAMINI BÜTÜN SİYASİ PARTİLERLE PAYLAŞACAĞIZ”
Bilal Çoban 10 sektörde Palu’nun bütün sorunlarının çözümünü ortaya koyduklarını söyledi. Çoban, “Üreten bir şehir üreten bir ülke üreten bir Palu olmak durumunda. Bu üretkenlik içerisinde 10 sektör içerisinde yukarıdan aşağı bütün sorunlarını ve çözümlerini ortaya koyduk. Lütfen bundan sonra Palu’ya gelenler Palu’yla ilgili siyaset hayalleri kuranlar, ülkeye faydam olsun diyenler bundan sonra açıklayacaklarımız ilçeler planları ve ya Palu’nun özelde kurtuluş planını özelde dikkatli şekilde okusunlar. Hiçbir siyasi ayrım yapmadan projelerin tamamını bütün siyasi partilerle paylaşacağız bütün aday adaylarına vereceğiz” ifadelerini kullandı.
“2034 PLANI ELAZIĞ’IN KURTULUŞU, İLÇELERİN KURTULUŞ PLANIDIR”
Bilal Çoban 2034 planına destek beklediklerini dile getirdi. Çoban, “Devlet olarak biz katkı bekliyoruz 2040 planı yerine 2034 planına destek bekliyoruz. 2034 planı Elazığ’ın kurtuluşu, ilçelerin kurtuluş planıdır” şeklinde konuştu.
VII. Palu İçin 2034 Yılına Kadar Hayata Geçirilmesi Gereken Projeler
- Gün yüzüne çıkarılmamış tarihi eserlerin çıkarılması ve restorasyon çalışmaları yapılması,
- Fırat Üniversitesi bünyesinde Palu ve komşu İlçelerine de hitap edecek bir Palu Meslek Yüksekokulunun kurulması
- Arkeo-park alanı oluşturulması,
- Su ve doğa sporları alanları oluşturulması,
- Palu ve Kovancılar arasında ortak projelerin yapılması ve desteklenmesi,
- Palu ve Kovancılar arasında ortak projelerin yapılması ve desteklenmesi,
- İlçedeki kum kalitesinin değerlendirilerek, Cam Fabrikasının kurulması,
- Palu ve Kovancılar ilçeleri arasında Organize Sanayi Bölgesi kurulması,
- Murat nehri havzasının turizm amaçlı değerlendirilmesi,
- Kültür, tarih, doğa ve inanç turizminin canlandırılması ve tanıtımının yapılması,
- Milattan önce 3000 yıllarına dayanan tarihi ile kaya üzerine inşa edilen Palu Kalesi'nin restore edilip, ören yeri olarak teşhir edilmesi,
- Palu Kent Tarihi Müzesinin Kurulması.